بررسی طرح آینده فناوری اطلاعات ایران در ایران هوشمند
آینده فناوری اطلاعات ایران، سناریویی است که دولت در پی برنامهریزی آن است. معاون وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در جلسهای که جهت دستیابی به اهداف ایران هوشمند برگزار شده بود، اعلام نمود، این وزارت جهت تحقق اهداف خود چهار سناریو در نظر گرفته است.
امیر ناظمی، به عنوان معاونت این وزارتخانه، گفت: هر سناریویی اگر بر پایه تکنولوژی و فناوری باشد، به طور قطع به موضوعات دیگری نیز بستگی پیدا خواهد کرد. منظور از یک سناریو، روش رسیدن به آیندهای است که اتفاق خواهد افتاد. هر سناریو برنامهریزی یک آینده فناوری اطلاعات مختلف است که اگر حادث شود، وضعیت حال را دگرگون خواهد ساخت.
کدامیک از سناریوها، آینده فناوری اطلاعات را شکل خواهند داد؟
ناظمی در طرح این سوال به این موضوع اشاره کرد که عدم قطعیت وجود دارد و ممکن است به یک وضعیت دوگانه برسیم که هریک که حادث شد، به گونهای سرنوشت ما را تغییر خواهد داد. در حال حاضر در پیش روی بخش فناوری و ارتباطات در ایران و همینطور جهان، دو عدم قطعیت وجود دارد، که باید به آنها پاسخ داد.
اول آنکه آیا در آینده فناوری اطلاعات، میان دست اندرکاران بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات، جنگی به وقوع خواهد پیوست یا آنکه رقابت سالم همراه با همکاری خواهند داشت؟ دوم آنکه آیا جامعه به این پیشرفت فناوری اعتماد خواهد کرد و این تغییرات را خواهد پذیرفت؟ و یا همراه با شک و تردید در برابر آن مقاومت خواهد نمود؟
او در ادامه صحبتهای خود، به این موضوع اشاره کرد که پدید آمدن عدم قطعیتها ما را به تشکیل سناریو میرساند. که در برابر این دو پدیده، چهار سناریو برای آینده فناوری اطلاعات به وجود خواهد آمد که به شرح زیر است.
چهار سناریو برای آینده فناوری اطلاعات
در سناریوی اول بین دست اندرکاران این حوزه رقابت سالم و همکاری هست و جامعه در عین اعتماد، آنها را پذیرش میکند که اسم این سناریو، مغز جهانی خصوصی سازی خواهد بود.
در این حالت اعتماد عمومی وجود داشته و از ابزارهایی که بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات در اختیار جامعه میگذارد، در سطح وسیع استفاده خواهد شد. رقابتی که بین شرکتها و کشورها نیز در این سناریو وجود دارد، رقابت بر سر دسترسی به اطلاعات و میزان استفاده از تکنولوژی و فناوری خواهد بود و آینده فناوری اطلاعات روشن خواهد بود.
علی ناظمی در ادامه گفت: سناریوی دوم اینکه اعتماد عمومی وجود دارد، ولی بین کشورها و شرکتها نزاع و درگیری است. در این حالت کشورها برای دسترسی به اطلاعات با هم نبرد میکنند و دنیا به بخشهایی قسمت شده که هر کدام سعی دارد دادههای خود را حفاظت کرده و رقابت در قلمرو فناوری و اطلاعات به نوعی ملیگرایی تبدیل خواهد شد.
او در مورد سناریوی سوم گفت: در این حالت بین شرکتها و کشورها برای دسترسی به اطلاعات و دستیابی به تکنولوژی درگیری خواهد بود که ناچار به آن عنوان دارک وب داده خواهد شد، زیرا عموم به اطلاعات به صورت غیر مشروع دسترسی خواهند داشت و آینده فناوری اطلاعات تیره خواهد شد.
رقابت میان دست اندرکاران و شرکتها
در این وب سیاه، اطلاعات و امنیت به مانند یک اسلحه رشد کرده و سرانجام باعث خواهد شد که برای استفاده از فناوری و تکنولوژی مقاومت و ممانعت به وجود آید.
ناظمی در خاتمه اذعان نمود که در سناریوی چهارم رقابت میان دست اندرکاران و شرکتها وجود دارد و عموم مردم با شک و تردید در قبال آن به مقاومت میپردازند. در این حالت رسیدن به هوشمندی به تاخیر افتاده و حتی با پیشرفت تکنولوژی، مردم تمایل استفاده از آن را از دست دادهاند، ولی دولتها علاقمند به جمعآوری اطلاعات میگردند. آینده فناوری اطلاعات نیاز به بحث بیشتر خواهد داشت.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.