حمایت کمیسیون تنظیم مقررات از کسب و کارهای حوزه ارتباطات
کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، رویکرد جدید خود را اعلام کرد. علیمحمد منتظری، مدیرکل دفتر بررسیهای فنی و اقتصادی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات
رادیویی، طی مصاحبهای اعلام کرد که همچنان پیگیر گسترش، سامان دادن و بالا بردن کیفیت شبکه ارتباطات ثابت کشور هستند و در این راستا از تکنولوژی FTTX
استفاده مینمایند، که این اقدامات منجر به گسترش کسب و کارها و خدمات نوین میگردد.
در طی مصاحبه او گفت: در سال ۹۳، کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، ضوابطی را برای صدور مجوز و ساماندهی پروانه مراکز خدمات ارتباطات ثابت، تصویب کرده بود. در حال حاضر، نیاز به فعالیتهای جدیدی برای اپراتورهای سرویس دهندههای اینترنتی احساس میشد.
زیرا پس از گذشت ده سال، به منظور حذف وابستگی به تکنولوژی، تسریع در گسترش سرویس رسانی در تمام کشور، به وجود آوردن رقابت در گسترش شبکه و دادن خدمات تبادل اطلاعات، صدور مجوزهای جدیدی لازم بود.
دادن مجوزها در دو قسمت شبکه یا FCP و سرویس یا Servco تقسیمبندی میشوند. با تغییر بخش ارتباطات ثابت، ارتباطات موبایل نیز تغییراتی داشته است.
اولین حلقه ارتباطات موبایل با ترفیع شبکه اپراتورهای موبایل به نسل سوم و بعد از آن به وجود آمد.
علی محمد منتظری، در این رابطه گفت:
استفاده از پهنای باند موبایل در زندگی روزانه استفاده کنندگان تلفن همراه، روز به روز بیشتر شده است.
سرویس MNP که در واقع سرویسی است که به یک تلفن همراه یا تلفن هوشمند اجازه میدهد که شبکه مخابراتی خود را تغییر دهد ولی همان شماره تلفن را نگه دارد.
این امکان را برای کاربران تلفن همراه به وجود آورد که بتوانند اپراتور خود را تغییر دهند و اپراتورهای مجازی موبایل یا MVNO توانستند با دادن سرویسهای متفاوتی وارد حوزه ICT گردند.
به وجود آمدن شرایط حاصل از اوضاع سیاسی و اقتصادی از یک طرف و متغیر شدن فرهنگ استفاده مردم از امکانات تکنولوژی و ارتباطات، حال و هوای متفاوتی را نسبت به سال 93 به وجود آورده است.
در این راستا شرکتهایی که مجوز ارتباطات را داشتند در چالش ضروریات مجوزهای جدید و مرزبندیهای محدوده فعالیتهایشان قرار گرفتند.
در این فضای جدید، کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات و مسئولین تدوین مقررات حوزه ICT برآن شدند تا در جهت کم کردن هزینههای اپراتورها،استفاده مقرون به صرفه از منابع و امکانات زیربنایی موجود، و همچنین گسترش کسب و کارهای قلمرو ICT،تدوین قوانین و مقررات موجود را بیش از پیش دنبال نمایند.
در شرایط فعلی چه گامهایی در جهت تدوین مقررات در قلمرو ICT برداشته شده است؟
در واقع گذشته از آنکه کسب و کارهای حوزه ICT نیز مانند بقیه کسب و کارها تحت تاثیر وضعیت اقتصادی کشور واقع شده، همچنین نظر مردم بیش از بیش به استفاده از تکنولوژی جذب شده است.
بنابراین تدابیر جدیدی در گسترش زیر ساختها و کسب و کارهای قلمرو تکنولوژی و ارتباطات مورد نیاز است، که با توجه به شرایط اقتصادی کشور لازم است برای مقابله با چالشهایی که احتمال وقوع آنها در سال 98 وجود دارد، پیشبینیهای لازم انجام گیرد و مقررات مورد نیاز تصویب گردد.
در سال 97 مصوبه ای در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، درمورد تعیین قیمت اجاره و نگهداری فیبر تاریک تصویب گردید که مواد آن در مورد اختصاص دادن منابع در حد مقرون به صرفه و کم کردن هزینههای اپراتورها برای ایجاد شبکه بود.
قبل از آن هر دو شرکت مخابرات و ارتباطات زیر ساخت، دارای شبکه گستردهای از فیبر نوری بودند که انتقال اطلاعات را از طریق این بستر انجام میدادند و امکان در اختیار گذاشتن فیبر تاریک برای مشتریان وجود نداشت.
افزایش هزینههای سرویسهای ارتباطی
هزینههای سرویسهای ارتباطی به دو دلیل زیاد بود، یکی آنکه اپراتورها برای ایجاد شبکه لازم بود در تمام مسیرها فیبرگذاری کنند که هزینههای اجرایی این عملیات زیاد بود و انجام این کار صرفه اقتصادی نداشت.
از طرف دیگر به دلیل ایجاد کردن بسترهای موازی، مسیر ارتباطی اپراتورها دچار اخلال میشد که در نهایت باعث بالا رفتن هزینههای سرویس های ارتباطی میگردید.
قابل توجه است که دو شرکت مخابرات و شرکت ارتباطات زیر ساخت، تنها قسمتی از تارهایی که در دسترسشان بود را استفاده میکردند و قسمت اعظم این منابع و امکانات به دیگر دارندگان مجوزها، واگذار میگردید.
مصوبه تعیین قیمت اجاره و نگهداری فیبر تاریک برای چه شرکتهایی قابل پیادهسازی است؟
این مصوبه گذشته از آنکه باعث کم کردن هزینههای تولید و گسترش شبکه گردید، باعث فراهم شدن امکان اختصاص دادن بهینه منابع و امکانات به شرکت ارتباطات زیر ساخت و شرکت مخابرات شد.
البته باید گفت به غیر از این دو شرکت، همه دستگاههایی که در بند ب ماده 67 قانون برنامه ششمین پنج سال که توسط کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات تصویب شده، اجازه یافتند که تار تاریک را ارائه دهند و گذشته از آن، امکانات اضافه خود را تحت نظر رگولاتوری به سایر دارندگان مجوزها نیز ارائه نمایند.
آیا هم اکنون در بخش ICT شرایط جدیدی برای بهبود بخشیدن به کسب و کارهای اپراتورها وجود دارد؟
یکی از اهداف اصلی رگولاتورها در سرتاسر دنیا، زدودن انحصار گرایی و در اختیار قرار گذاشتن منابع به دیگران است. کارشناسان اقتصادی بر این عقیده اند که در سال 98 کسب و کارهایی که درآمد ارزی بیشتری داشته باشند موفقتر خواهند بود.
کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، در اسفند ماه سال 97 مقرراتی را تصویب کرد که طی آن ترافیک ارتباطات صوتی در سطح بینالمللی را آزادسازی نمودند.
به دلیل این مقررات تصویب شده، شرایط لازم جهت گسترش فعالیتهای هر دو اپراتور همراه اول و اپراتور تلفن ثابت در حوزه های زیر به آنها ابلاغ شد.
این حوزه ها عبارتند از: نقل و انتقالات مکالمات بینالمللی، از بین بردن انحصارگرایی، کم کردن هزینه اپراتورها، افزایش میزان سرمایهگذاری. تمامی این تلاشها به این دستاوردها منتهی شد که سرویس مکالمات بینالمللی با کیفیت بیشتر و قیمت مناسبتر به کاربران این اپراتورها ارائه گردید.
در مصوبه تعیین قیمت اجاره و نگهداری فیبر تاریک هزینه مکالمات بینالمللی چقدر در نظر گرفته شده است؟
به منظور رقابتی کردن قیمتها و منطبق بر شرایط بازار، دارندگان مجوزهای شبکهای که مستقیماً با کاریرهای بینالمللی در ارتباط هستند، موظف شدند که هزینه مکالمات بینالمللی و نرخ انتقال دادههای صوتی وارد شده به کشور را با قیمت عمده فروشی به کاربران و مشترکین خود در هر ماه ارائه دهند.
در اینصورت این قیمت با حداقل 30 درصد کمتر از متوسط قیمت خرده فروشی به آنها عرضه خواهد شد.
هزینه کارکرد شرکت ارتباطات زیرساخت، از بابت حمل و نقل داده از مراکز سوئیچینگ بینالمللی در صدور و ورود مکالمات بینالمللی در مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، تعیین گردیده است.
بنابراین تمام کسانی که مجوز دارند باید کاربران و مشترکینی که حمل و نقل دادهها به کشور را بدون مجوز انجام میدهند، شناسایی کرده و با آنها طبق مقررات برخورد نمایند.
در رگولاتوری چه روشهایی در نظر گرفته شده است؟
در حال حاضر یکی از راهکارهای کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات جهت حمایت از شرکتهای عرضه کننده سرویسهای ارتباطی و تکنولوژی اطلاعات،
این بوده که در روش محاسبه هزینه پهنای باند اینترنتی اصلاحاتی به عمل آورده و هدف آن کم کردن هزینههای این شرکتها بوده است.
در گذشته مصوبهای در اسفند ماه سال 95 تصویب گردید که طبق آن روش حساب کردن قیمت پهنای باند اینترنتی بر اساس حداکثر پیک مصرف ماهانه در متوسط 5 دقیقه بوده است.
در این روش اگر پیک نامتعارف و ناخواستهای مشاهده میشد، مشترکین دریافت سرویسهای پهنای باند لازم بود هزینه این باند اضافی را بپردازند که تحمیل یک هزینه اضافی به اپراتورها میگردید.
کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در مرداد سال 97
در مرداد ماه سال 97 کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، یک مصوبه اصلاحی ارائه داد که طبق آن پیکهای ناخواسته که خارج از کنترل بودند حذف گردید
و روش جدیدی برگرفته از Burstable Billing، اتخاذ گردید که طبق آن 5 درصد از نمونههایی که طبق اندازهگیریها مرتبه بالایی در مصرف داشتند از نمونهگیریها خارج شدند و اساس محاسبه بر 95 درصد مصرف باقی مانده، تعیین گردید.
برای تشویق شرکت های دارای مجوز، به توزیع و پایداری شبکه در مصوبه 278 کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، معیار ارزیابی سطح قیمت پهنای باند اینترنتی، حجم ظرفیتی مبادلات دادهای است که در نقاط تحت نظر شرکت ارتباطات زیرساخت فروخته شده است.
این ظرفییت جمع ترافیک دادهها برای هر مشتری بوده است.
از زمان انتشار این مصوبه، حجم مبادلات ترافیکی براساس جمع ترافیک کشوری یا country profile محاسبه میشود. در این روش محاسبه پلکانی انجام شده و باعث کم شدن هزینه اپراتورها میشود.
تدوین مقررات در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات
یکی از اهداف کمیسون تنظیم مقررات ارتباطات از کاهش نرخ تمام شده سرویسهای اپراتوری، این بوده که ارائه این سرویسها در سبد خانوارها افزایش پیدا نکند.
هدف اصلی کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، این است که هزینه راه اندازی و گسترش شبکه ها که هزینه زیادی را در بردارد، بتوانند کاهش دهند تا از منابع و امکاناتی که در کشور موجود است، بهترین استفاده را بنمایند.
جهت گسترش خدمات در نواحی روستایی و نواحی که سرویسهای ارتباطاتی در آنها ضعیف است، این کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، برنامههایی را در مصوبه سال 97 در نظر گرفته بود.
یکی از اهداف دولت دوازدهم گسترش خدمات در مناطق روستایی و جادهای کشور میباشد، که در این مسیر گسترش و ترفیع شبکههای دارندگان مجوز را در نظر گرفته است.
جهت دستیابی هرچه سریعتر به این هدف، کمیسون تنظیم مقررات ارتباطات، مقررات عمده فروشی سرویسهای شبکه USO را در دی ماه سال 97 وضع کرده است.
با توجه به هدف کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، از کم کردن هزینههای گسترش شبکه و استفاده بهینه از امکانات موجود کشور،
در مصوبه شماره 289 امکان عمده فروشی سرویسهای شبکه USO از طرف عرضه کنندگان سرویسهای USO به شرکتهایی که دارای مجوز ارتباطات و تکنولوژی دادهها هستند، برای مدت زمان مشخصی داده شده است.
آیا تدوین و تصویب مقررات قبل، در سال 98 نیز ادامه خواهد داشت؟
هدف اصلی کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، که کم کردن هزینههای گسترش شبکه و عرضه سرویسهای ارتباطی است، در سال 98 با اعمال تغییراتی در حال انجام است.
این هدف از طریق موارد زیر، از مهمترین اهداف برنامههای رگولاتوری است، پیگیری میگردد: رویه فروش پهنای باند اینترنتی و سرویس مبادلات داده تغییر یافته است.
مقررات استفاده اشتراکی از زیرساختها تکمیل یافته است. مقررات فروش عمده سرویسهای ثابت و موبایل تدوین گردیده است.
همانطور که گفته شد ما در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، برای ساماندهی، گسترش و ترفیع شبکههای ارتباطات ثابت در کشور تکنولوژی FTTX را به کار گرفتهایم.
امید است با توجه به تمامی اقدامات و برنامههای اجرا شده و در حال اجرا، بتوانیم شاهد تحولات خوبی در قلمرو ICT و به دنبال آن گسترش کسب و کارهای نوین در سطح کشور باشیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.