شیوهنامه عدم تبعیض و مقابله با آزار و اذیت تدوین شد
شیوهنامه عدم تبعیض و مقابله با آزار و اذیت، توسط سازمان فناوری اطلاعات ایران تدوین و ابلاغ شد. این شیوهنامه، راههای مبارزه با رفتارهای ممنوعه در دنیای مجازی را در بردارد.
هدف از ابلاغ این شیوهنامه، جلوگیری از آزار جنسی از طریق فضای مجازی است که مقابله با آن نیازمند حمایت مدیران و آئین نامه مخصوص دارد.
مبتکر تدوین این شیوهنامه، مشکات اسدی مشاور مشارکت زنان سازمان فناوری اطلاعات ایران، است که با همکاری مدیر کل حقوقی این سازمان، محمد جعفر نعناکار گردآوری شده است.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران، امیر ناظمی از معدود مدیران دولتی است که ایده های نوین و کارآمدی دارد، یکی از کارهای موثر او دعوت از مشکات اسدی به عنوان مشاور در امور مشارکت زنان بود.
راه حل مقابله با رفتارهای ممنوعه در سازمانها چیست؟
مشکات اسدی در مورد علت تدوین شیوهنامه عدم تبعیض و مقابله با آزار و اذیت گفت: در هر مجموعه و شرکتی لازم است به موضوعات اجتماعی توجه شود.
برخی از تبعیضها آنقدر در جامعه نهادینه شدهاند که به نظر بدیهی میآیند و حتی به نادرست بودن آنها نیز توجه نمیشود.
تبعیضاتی از قبیل نابرابریهای قومیتی، جنسیتی و یا نابرابری در تمام اقلیتهای دیگر وقتی در میان لایههای گوناگون اجتماع نهادینه گردند، شرکتها و سازمانهایی هم که از این جامعه برخاستهاند توجه خود را به این نابرابریها از دست میدهند.
اسدی میگوید: اولین قدم شناسایی این تبعیضات، و سپس پیدا کردن راهکارهای مقابه با آنهاست. تدوین شیوهنامهها و آیین نامههای داخلی یکی از این راهکارهاست.
در این رابطه یک شیوهنامه عدم تبعیض و مقابله با آزار و اذیت به صورت داخلی در مورد رفع تبعیض و آزار و اذیت جنسی برای سازمان فناوری اطلاعات ایران تدوین و تصویب شد و با ابلاغ آن اجرایی میگردد.
او عقیده دارد که تازه در ابتدای راه هستند و البته ساختار شکنی جدی با ابداع این تفکر و مصوب شدن آن به وقوع پیوسته است. زیرا تدوین این شیوهنامهها و صحبت در باره مسائلی که تا قبل از آن به طور رسمی در بارهشان صحبت نشده، میتواند مفید باشد و نشان میدهد قدم درستی برداشته شده است.
آموزش اولین گام اجرایی کردن شیوهنامه عدم تبعیض و مقابله با آزار و اذیت است
اسدی گفت: برای آنکه شیوهنامه در سازمانهای دیگر اجرایی شود، شیوهنامهای که براساس چارچوبهای سازمان فناوری اطلاعات ایران تدوین شده در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شده و از همه استارت آپها و ارگانهای دولتی دیگر خواسته شده که به این پویش پیوسته و براساس چارچوبهای سازمان خود شیوهنامهای را تدوین نمایند و آن را اجرایی کنند.
اسدی گفت مهمترین بخش یک شیوهنامه، تعریف اصول اولیه آن است. از جمله اینکه آزار و اذیت جنسی چه مفهومی دارد؟ یا مصادیق نابرابری و سو استفاده از قدرت چیست؟ این تعاریف در قالب رفتارهای ممنوعه گنجانده شده است.
او ادامه داد که برای مبارزه با این رفتارها، سه مرحله در نظر گرفته شده است. آموزش اولین مرحله است که شامل آشنا کردن کارکنان سازمان و تازه ورودیها به سازمان، با مفاهیم تعریف شده میباشد.
حل و فصل توافقی دومین مرحله اجرایی کردن شیوهنامه است
اسدی ادامه داد که حل و فصل توافقی مشکلات دومین مرحله است که در شیوهنامه عدم تبعیض و مقابله با آزار و اذیت به آن پرداخته شده است. به این معنی که شخصی که مورد تبعیض قرار میگیرد قبل از اقدام به شکایت مایل به حل کردن مشکل از طریق توافقی است.
او گفت: گاهی اوقات یک رفتار ممنوعه آنقدر بدیهی شده که با اعلام آن حواشی آن زیاد خواهد شد و بایستی در شرکتها و سازمانها فضایی ایجاد شود که تمایل به حل مسالمتآمیز مسئله داشته باشند.
شکایت رسمی سومین مرحله اجرایی کردن شیوهنامه است
اسدی کفت: شکایت رسمی سومین مرحله است. البته راه حل بهتر این است در مواجهه با رفتارهای ممنوعه، جمع تصمیم به شکایت بگیرند.
ضمانت اجرایی شکایات هم مسئله مهمی است که در ابلاغ شیوهنامه عدم تبعیض و مقابله با آزار و اذیت به آن توجه شده است. در شیوهنامه همچنین با کسانی که اطلاعات افراد شاکی را آشکار سازند برخورد خواهد شد.
موفقیت در اول بودن است
اسدی مشاور سازمان فناوری اطلاعات گفت: اولین قدم را سازمان فناوری اطلاعات برداشته و با انتشار شیوهنامه عدم تبعیض و مقابله با آزار و اذیت خود در شبکههای اجتماعی، از دیگر نهادها و استارت آپها خواسته با مطالعه این شیوهنامه نظرات، انتقادات و ایرادات اصلاحی خود را مطرح نمایند.
در اینصورت اشکالات احتمالی این شیوهنامه مشخص شده و تصحیح خواهند شد. لازم است افراد با دیدگاههای متفاوت با این شیوهنامه برخورد نمایند تا بتوان به زبان مشترکی رسید.
اسدی در پایان گفت: سازمان فناوری اطلاعات اولین سازمان دولتی است که در ارائه شیوهنامه عدم تبعیض و مقابله با آزار و اذیت گام برداشته و اول بودن همیشه موفقیت است.
به کارکنان سازمان اطمینان داده شده که در صورت مواجهه با رفتارهای ممنوعه، و وارد شدن به مراحل حل و فصل توافقی و یا شکایت، از آنها حمایت خواهد شد. او از دیگر سازمانها خواست که با پیوستن به این پویش، شیوهنامههای بومی خود را تدوین نمایند تا بتوانند از وقوع رفتارهای ممنوعه جلوگیری کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.