فرمول راهاندازی کسبوکار و کارآفرینی به سبک استارتاپ (بخش سوم)
فرمول راهاندازی کسبوکار شماره 13: یک محصول بهبودیافته را عرضه کنید.
هدف ما جلبتوجه مشتریان بهواسطه عرضه محصول به شیوه مناسب در بازار است. اینگونه میتوانیم یک رابطه تأثیرگذار و مستحکم با مشتریان خود ایجاد کنیم که این موضوع تنها باعرضه یک محصول بهبودیافته امکانپذیر است.
البته این را هم به خاطر داشته باشید که عرضه محصول در بازار بهصورت مؤثر مقداری سخت و دشوار است.
اگر میخواهید عرضه محصول بهبودیافته شما در بازار موردتوجه مشتریان قرار بگیرد، میبایست به شیوهای مناسب به تحقیقات، شناخت و اندازهگیری بازار بپردازید.
اینگونه میتوانید اهداف خود از عرضه محصول را بهصورت شفاف مشخص کنید و یک برنامه مناسب برای بازاریابی و انتقال پیام کلیدی خود به مخاطبان هدف داشته باشید.
ارائه محصول بهبود یافته به مشتری، نباید پایان چرخه بساز – اندازهبگیر – یادبگیر باشد. بلکه شما میبایست در هر لحظه به دنبال این باشید که محصول و مدل کسبوکارتان را بهبود دهید و مطابق میل مشتریان پیش ببرید.
رفتار خرید مشتریان مدام در حال تغییر است و به سمت خرید آسان و بیدغدغه پیش میرود. همچنین انتظارات مشتریان از محصولات بیشتر شده و خواستههایی جدیدتر را از محصول طلب میکنند.
برای همین نیاز است که شما این موارد را همیشه مدنظر قرار دهید و به بررسی آنها بپردازید تا محصولی همیشه مناسب به مشتریان ارائه کنید.
فرمول راهاندازی کسبوکار شماره 14: ویترین و تریبون معرفی محصول را بسازید
برای عرضه محصول در بازار و معرفی آن به مشتریان میبایست شما یک ویترین و تریبون داشته باشید. بسته به نوع محصول و کسبوکارتان میتوانید تریبونهای مختلف و متفاوتی داشته باشید. مانند رسانههای اجتماعی دیداری و شنیداری و بسیاری رسانههای دیگر. اما چیزی که ما در اینجا مدنظر داریم، داشتن یک وبسایت برای معرفی و عرضه هرچه بهتر به مشتریان است.
ممکن است محصول شما نیازی به فروش آنلاین نداشته باشد، اما مطمئناً داشتن یک وبسایت میتواند به شما کمک کند تا بتوانید هرچه بهتر کسبوکارتان را به مشتریان، شرکا، سرمایهگذاران و کسبوکارهای دیگر معرفی کنید.
ویترین در واقع مکانی است برای نمایش داشتن محصولات و خدماتتان و تریبون میتواند مجموعهای از رسانههای برای معرفیتان باشد.
مانند شبکههای اجتماعی، تبلیغات محیطی، حضور در مجامع مرتبط با کسبوکارتان و هر آنچه که بتواند شما را به دیگران معرفی نماید.
برای داشتن یک وبسایت نیاز داری که در تیمتان حتماً فردی متخصص در این زمینه را داشته باشید. زیرا داشتن این فرد میتواند در پیشبرد اهداف کسبوکارتان بسیار زیاد به شما کند. و خیلی بهتر است که این کار را بههیچعنوان برونسپاری نکنید. زیرا طبق تجربهای که سالها قبل داشتم، با اینکه خودم طراح و توسعهدهنده وب بودم، پروژهای را برونسپاری کردم و متأسفانه دستاوردهای نامطلوبی را برای من به همراه داشت.
پس تا حد امکان از برونسپاری برخی کارهای استراتژیک کسبوکارتان خودداری نمایید.
فرمول راهاندازی کسبوکار شماره 15: یک محیط مناسب برای استقرار تهیه کنید
شما بهعنوان مدیر کسبوکارتان که بهعنوان یک بنگاه اقتصادی در حال فعالیت است باید تصمیم بگیرید یک مکان مناسب برای ادامه فعالیت خود انتخاب نمایید.
محل فعالیت مشتریان، بازار هدف، کارمندان، تأمینکنندگان و شرکای تجاری و حتی رقبا معیارهایی هستند که برای انتخاب محل فعالیت میبایست آنها را مدنظر قرار دهید.
تصمیم شما برای انتخاب محل فعالیتتان یک تصمیم استراتژیک میباشد. زیرا میتواند بر روی روند توسعه کسبوکارتان در طولانیمدت تأثیرگذار باشد.
خوشبختانه در چند سال اخیر، فعالیتها و حمایتهای بسیار خوبی از کسبوکارهای نوپا (استارتاپها) توسط ارگانهای دولتی و خصوصی و همچنین دانشگاهها شده است.
به اینگونه که با راهاندازی شتابدهندهها و ایجاد محیطهای کار اشتراکی فضای بسیار خوبی را برای فعالیت استارتاپها محیا کردهاند.
از جمله امتیازات استارتاپها این است که میتوانند با حداقل امکانات (در حد میز، رایانه، خط تلفن و فضایی برای استقرار) دستاوردهای بزرگی را به دست آورند.
برای همین نیاز نیست که در محیطی مانند فضای شرکتهای بزرگ استقرار پیدا کنند. استارتاپها میتوانند با کمترین امکانات و فضا شروع کنند و پسازآن که به مرحله توسعه رسیدند به محیطی دیگر نقلمکان نمایند.
متأسفانه یکی از موضوعاتی که مدتهاست فکر بسیار از افراد حاضر در اکوسیستم کارآفرینی ایران را مشغول به خود کرده، این موضوع است که بسیاری از افرادی که قصد راهاندازی استارتاپ را دارند اولین چیزی که به ذهنشان میرسد، داشتن فضای بسیار بزرگ همراه با تجهیزات (مبلمان و انواع و اقسام اقلام اداری) زیاد است که این خود جای نگرانی زیادی دارد.
زیرا این تفکر باعث میشود که تیم استارتاپی مدام به دنبال سرمایهگذار باشد و وقتی هم که سرمایه جذب کرد، آن را صرف خرید و تجهیز دفتر کار خود میکنند.
تفکر کارآفرینی و استارتاپی این را نمیپسندد و میگوید که باید با حداقل امکانات کار را شروع کرد و آن را به مرحله توسعه رساند.
فرمول راهاندازی کسبوکار شماره 16: داشبوردهای کسبوکارتان را فعال کنید
شما باید موفقیت کسبوکارتان را اندازهگیری کنید. یعنی باید بتوانید میزان پیشرفت خود را بسنجید. کسبوکاری که قابلاندازهگیری و سنجش نباشد، قطعاً قابل توسعه نیست.
شما بعد از ساخت محصول اولیه و محصول بهبودیافته عرضهشده و هر بار تکرار این روند بهواسطه شاخصهایی که در اختیار خود دارید، باید بتوانید میزان پذیرش محصول در بازار را بسنجید.
پیش از این هم گفتیم که هدف استارتاپ ایجاد چرخه بساز – اندازهبگیر – یادبگیر است. پس برای اندازه گرفتن نیاز به شاخصهایی برای اندازهگیری داریم.
این شاخصها مانند داشبورد کسبوکار شما میباشند. زیرا بهخوبی میتوانید میزان پیشرفت خود را بسنجید و هرچقدر که میزان سنجش ما بیشتر باشد، بیشتر میتوانید کسبوکارتان را کنترل کنید و آن را بهبود دهید.
شما میتوانید از سنجههای کلیدی یا key metrics که از آنها به نام KPI نیز یاد میشود، اطلاعاتی به دست آورید تا به شما کمک کند که کسبوکار خود را بیشتر بشناسند و در راستای موفقیت آن برنامهریزی کنید.
همچنین با اندازهگیری میتوانید به تحلیل موفقیت و سلامت کسبوکارتان و درستی یا نادرستی استراتژیهایتان دست یابید.
در کارگاه آموزشی “مانیتورینگ کسبوکار” که به همین خاطر طراحی شده است به صورت کامل به معرفی این شاخصهای کلیدی با موضوعیت ارزیابی عملکرد کسبوکار میپردازم.
فرمول راهاندازی کسبوکار شماره 17: استراتژیهای فروش را مشخص کنید
فروش یعنی جاری بودن جریان خون در رگ و ریشه کسبوکارتان! اگر فروش صورت نگیرد، کسبوکارتان بهزودی دچار مشکل گردیده و قطعاً از بین خواهد رفت. شما باید برای فروش محصول خود یک استراتژی داشته باشید.
داشتن یک استراتژی فروش نیازمند مهارتهایی است که شما و همکارانتان باید به آنها مسلط باشید. مهارتهایی مانند فنون مذاکره، فن بیان و ارتباط مؤثر که هرکدام میتواند نقش بسزایی در پیشبرد اهداف استراتژیک شما داشته باشد.
پیشنهاد میکنم هم خودتان و هم دیگر اعضای تیم بهعنوان فروشندههای محصول فعالیت داشته باشید. فروش تنها عرضه یک محصول نیست، بلکه شما باید بتوانید بهخوبی توانمندیهای خودتان و تیمتان را هم بفروشید.
برای داشتن استراتژی فروش میتوانید از راهکارهای متفاوتی استفاده کنید. تنها به یک راهکار بسنده نکنید، گزینههای مختلف و مناسب کسبوکارتان را تهیه کنید و آنها را آزمایش کنید تا بتوانید بهترین راهکار و استراتژی را انتخاب کنید.
برای تعیین استراتژی فروش باید نکاتی از قبیل: همخوانی محصول با بازار، قیمتگذاری مناسب، تبلیغات هدفمند، ظاهر محصول و خدمات، نام و عنوان برند، کیفیت محصول و خدمات و بسیاری دیگر از نکات را مدنظر قرار دهید.
استراتژیهای بسیار زیادی برای فروش وجود دارد که در اینجا به تعدادی از آنها اشاره میکنم:
- وارد شدن به بازارهای هدف جدید
- معرفی محصولات و خدمات جدید
- افزایش بیش فروشی و فروش متقاطع
- افزایش نرخ تبدیل مشتری
- افزایش مشتریان مجدد
فرمول راهاندازی کسبوکار شماره 18: استراتژی بازاریابی را مشخص کنید
برای فروش موفق بهغیراز هوش کارآفرینی و استراتژی فروش که درگذشته به آنها اشاره کردم، میبایست یک برنامه و استراتژی بازاریابی از پیش تعیین داشته باشید.
در کارگاه آموزشی شکست استارتاپی، به این موضوع پرداختهام که یکی از بزرگترین دلایل شکست کسبوکارها نداشتن استراتژی بازاریابی است. پیشنهاد میکنم حتماً در این کارگاه شرکت کنید تا بدانید دلایل شکست استارتاپها در زمینه بازاریابی چه چیزهایی میباشد.
بازاریابی یک مبحث بسیار پیچیده و ظریف است، چیزی فراتر از تبلیغات و فعالیت در شبکههای اجتماعی، چیزی که متأسفانه اغلب کارآفرینان نوپا توجه زیادی به آن نمیکنند.
اولین گام در تعیین استراتژی بازاریابی، شناخت خود بازاریابی است. معمولاً عنوان بازاریاب و بازاریابی تداعیکننده فردی است که با در اختیار داشتن یک محصول به سراغ شرکتها و منازل میرود که آن را به شیوهای کاملاً ابتدایی بفروشد! تصویری که متأسفانه ذهنیت نامناسبی در اذهان افراد ناآگاه ایجاد مینماید.
بازاریابی واژه بسیار گستردهای است که در برگیرنده مباحث بسیار زیاد و متنوعی میباشد. آقای فیلیپ کاتلر در کتاب مدیریت بازاریابی، بازاریابی را اینگونه معنی کرده است.
بازاریابی، دانش و هنر کشف، خلق و ارائه ارزش، با هدف تأمین نیازهای یک بازار هدف، همزمان با کسب سود است. بازاریابی، نیازها و خواستههای تأمین نشده را تشخیص میدهد؛ بازارِ آنها را تعریف کرده، حجم این بازار را اندازهگیری و سود بالقوهاش را برآورد میکند. مشخص میکند که کدام بخش از بازار را میتواند بهتر تأمین کند؛ و سپس محصولات و خدمات مناسب را طراحی و ترویج میکند.
اکنون که معنی بازاریابی را درک کردیم، میتوانیم به تعدادی از انواع استراتژیهای بازاریابی اشاره نماییم. استراتژیهایی از قبیل:
- بازاریابی مستقیم
- بازاریابی آنلاین
- بازاریابی ایمیلی
- بازاریابی دهانبهدهان
- بازاریابی دعوت به اقدام
- بازاریابی ویروسی
- بازاریابی چریکی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.