فرمول راهاندازی کسبوکار و کارآفرینی به سبک استارتاپ (بخش چهارم)
فرمول راهاندازی کسبوکار شماره 19: در شبکههای اجتماعی حضور فعال داشته باشید
شبکههای اجتماعی در واقع یکی از بزرگترین نعمتهایی الهی است که در فضای مجازی برای کسبوکارها وجود دارد! شما با حضور فعال در شبکههای اجتماعی به سادهترین و مقرون بهصرفهترین شکل ممکن میتوانید به معرفی برند، محصولات و خدمات خود بپردازید. در واقع شما با حضور در این فضا اعلام ماهیت وجودی کسبوکارتان را به دیگران نشان میدهید و آنها میتوانند اینگونه شما را پیدا کنند.
حضور در شبکههای اجتماعی میتواند نقش بسزایی در استراتژیهای بازاریابی کسبوکار شما داشته باشد. حتی اگر هنوز محصول شما قابلارائه به مشتریان نیست، میتوانید در شبکههای اجتماعی به معرفی آن بپردازید و از مردم بازخورد دریافت کنید. مهم دیده شدن شماست!
برای حضور در شبکههای اجتماعی نیاز به این دارید که یک استراتژی مدون با چشماندازی طولانیمدت داشته باشید، زیرا مطرحشدن در دنیای فضای مجازی شاید کمهزینه به نظر بیاید، ولی نیاز به صرف انرژی و وقت بسیار زیادی دارد.
شبکههای اجتماعی جایگاه بسیار مناسبی است برای مطرح کردن برند در طولانیمدت، در واقع سرمایهگذاری شما در شبکههای اجتماعی در بلندمدت میتواند برای شما سودمند باشد.
البته این را هم مدنظر قرار بدهید که شبکههای اجتماعی در کشور ما جایگاه متزلزلی دارد. زیرا هر لحظه امکان دارد که یکی از آنها فیلتر شود. در این مواقع بهترین راهکار این است که در مجموعهای از شبکههای اجتماعی حضور داشته باشید و تنها به یک رسانه بسنده نکنید.
به نظر من مطمئنترین و مهمترین رسانه برای فعالیت و معرفی کالا و خدمات، وجود وبسایت مختص کسبوکار است که احتمال فیلتر شدنش بسیار کم است.
فرمول راهاندازی کسبوکار شماره 20: شبکهسازی کنید
برای توسعه کسبوکارتان و حتی پیدا کردن سرمایهگذار شما میبایست رابطه خوبی با کارآفرینان دیگر داشته باشید و این مستلزم حضور فعال شما در اکوسیستم کارآفرینی است.
اکوسیستم شامل مجموعهای از نهادها، شرکتها، سرمایهگذاران و افرادی است که میتوانند ابزارهایی برای توسعه کسبوکارتان را در اختیارتان قرار دهند.
شما باید در این اکوسیستم حضور فعال داشته باشید تا بتوانید شبکهای قدرتمند از افرادی داشته باشید که در آینده با حمایتهای خود بتوانند به شما در رسیدن به اهدافتان کمک کنند.
اعضای تیمتان هم باید حضور فعالی در اکوسیستم کارآفرینی داشته باشند، که البته شما به عنوان بنیانگذار و رهبر کسبوکار نقش کلیدیتری در شبکهسازی خواهید داشت.
البته تنها نباید به شبکهسازی با افراد فعال در اکوسیستم بسنده نمایید، بلکه باید دایرهای از افراد با فعالیتهای همراستا و حتی غیر مرتبط با کسبوکارتان را با خود همراه کنید.
این بدین معنی نیست که در هر موقعیتی قرار گرفتید، کارت ویزیت خودتان را به هر کسی بدهید. زیرا این کار غیر از اتلاف وقت و انرژی چیزی برای شما نخواهد داشت.
میتوانید این موضوع را با یک آزمایش به خود ثابت کنید. دفعه بعد که در مجامع مرتبط با کسبوکارتان حضور داشتید به هر کسی که میرسید کارت ویزیت بدهید و کارت ویزیت آنها را بگیرید. نکته کلیدی و اثباتکننده این موضوع زمانی است که بعد از یک هفته با آنها تماس بگیرید، بدون شک آنها شما را نخواند شناخت!
پس نیازی به برقراری ارتباط با هر فردی نیست، بلکه باید روابطی مستحکم با افرادی برقرار کنید که بتوانند تجربیات، روابط و افکار خودشان را در اختیار شما قرار بدهند.
در شبکهسازی انسانی چند نکته بسیار حائز اهمیت است. مهمترین این نکات این است که حفظ شبکه انسانی مهمتر از ایجاد آن است. یعنی اگر با کسی ارتباط برقرار میکنید و جزو شبکه انسانی شما قرار گرفت، برای حفظ آن باید بیشتر تلاش کنید.
فرمول راهاندازی کسبوکار شماره 21: هستهای کوچک با شبکهای قدرتمند تشکیل دهید
چابکی و کوچک بودن امتیازی است که میتواند در توسعه کسبوکارتان نقش بسزایی داشته باشد. احتمالاً در هنگام شروع کار منابع مالی شما محدود باشد، به همین دلیل باید به دنبال این باشید که بتوانید برخی از کارها را برونسپاری کنید تا متحمل هزینههای کمتری شوید.
البته برونسپاری دارای فواید و معایب زیادی است، اما میتواند راهکار مناسبی برای شروع کار شما باشد. شما با این کار میتواند هسته تیم خود را بهواسطه حفظ فعالیتهای کلیدی، کوچک و چابک نگهدارید و با یک مدیریت اصولی و درست شبکه قدرتمند خود را هدایت کنید.
برونسپاری به دلایل مختلفی میتواند انجام شود که هر کدام از آن دلایل میتواند فواید زیادی برای کسبوکار داشته باشد که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره مینمایم:
- کاهش هزینهها
- بهبود کیفیت خدمات
- افزایش اثربخشی خدمات
- صرفهجویی در وقت
- کاهش ریسک به واسطه شراکت
- کاهش کارکنان
- کوچکسازی
البته باید این را هم مدنظر قرار دهید که برونسپاری معایب زیادی هم دارد که باید به آنها توجه ویژهای داشته باشید. از جمله معایبی که برونسپاری دارد وابستگی کسبوکار به تأمینکننده است.
اینچنین برونسپاری میتواند موجب این شود که نتوانید نظارت کافی بر روی عملکرد تأمینکننده داشته باشید، همین موضوع میتواند دشواری و سختی زیادی برای بازگشت به حالت قبل از برونسپاری برایتان داشته باشد.
البته دلایل بسیار زیاد دیگری هم وجود دارد که باید به برونسپاری با دقت بیشتری توجه کنید، ولی به نظر من مهمترین نکته این است که از نظر حقوقی حتماً باید قرارداد بسیار محکمی بین شما و تأمینکننده انعقاد گردد. این یک نتیجهای بسیار گرانبهایی است که شخصاً آن را تجربه کردهام.
فرمول راهاندازی کسبوکار شماره 22: استراتژی حفظ مشتریان را مشخص کنید
جذب و نگهداری مشتریان هزینههایی در بر دارد که میتواند عاملی برای عدم موفقیت یا موفقیت کسبوکار شما محسوب گردد. هزینههای جذب مشتری بهمراتب از هزینههای نگهداری آنها بسیار بیشتر میتواند باشد.
به همین دلیل میبایست بهعنوان مدیر کسبوکار بتوانید استراتژی حفظ مشتریان را تهیه نمایید. شما باید به دنبال این باشید که یک سیستم مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) در کسبوکارتان ایجاد کنید.
هرچقدر که بر روی رابطه کسبوکارتان با مشتریان سرمایهگذاری کنید، بالطبع میتوانید درآمد بیشتری داشته باشید و مسیر رشد را سریعتر بپیمایید. زیرا اینگونه است که مشتریان نسبت به شما وفادار خواهند ماند.
برای حفظ و ایجاد وفاداری در مشتری نیاز است که تمامی اعضای تیم با یکدیگر همکاری داشته باشند. این فقط کافی نیست که مسئول فروش بر روی حفظ مشتریان متمرکز باشد بلکه تمامی اعضای تیم باید برای این کار اهتمام داشته باشند.
کلیدیترین نکتهای که باید در تعیین استراتژی مشتریان مدنظر قرار دهید این است که بتوانید مشتریانتان را به خوبی بشناسید و نیازهای آنها را برطرف نمایید و پس از آن عالیترین خدمات و محصولاتتان را به آنها ارائه کنید.
اولین اصل در حفظ مشتری و ایجاد وفاداری، اصل نگهداری است. تداوم ارتباط با مشتری طی زمان و با ادامه خرید محصولات توسط مشتری است که میتواند جریان پایداری از درآمد را برای کسبوکارتان ایجاد کند.
دومین اصل، فروش مرتبط محصولات و خدمات جدید به مشتریان قبلی است. سود حاصل از فروشهای مرتبط میتواند بسیار بیشتر از فروش محصولات به مشتریان جدید باشد.
و سومین اصل توجه به توصیههای مثبت مشتریان برای معرفی به افراد دیگر است. یعنی بتوانید شرایطی ایجاد کنید که آنها شما را به دیگران معرفی کنند. زیرا تحقیقات نشان میدهد که مشتریان راضی حداقل به پنج نفر دیگر در مورد تجربه خوبشان اطلاع میدهند و مشتریان ناراضی به یازده نفر تجربه ناخوشایند را منتقل میکنند.
و در نهایت، هدف از تعیین استراتژی حفظ مشتریان این است که بتوانید با کمترین سرمایهگذاری در زمینه بازاریابی و جذب مشتریان جدید، با کاهش هزینهها و افزایش درآمد به سود بیشتری دست یابید.
فرمول راهاندازی کسبوکار شماره 23: یک مربی توانمند برای کسبوکارتان داشته باشید
یکی از اهداف راهاندازی کسبوکار این است که مدام در حال یادگیری باشید. زیرا یادگیری میتواند ضامن موفقیت شما در کسبوکارتان شود.
برای طی کردن مسیر موفقیت در کسبوکارتان میتوانید پیاده بروید، یعنی کتاب بخوانید. میتوانید سوار خودرو شوید، یعنی در سمینارهای آموزشی شرکت کنید یا میتوانید سوار قطار بشوید، یعنی در کارگاههای آموزشی شرکت کنید. ولی بهترین گزینه این است که سوار یک هواپیما بشوید یعنی یک مربی و مشاور برای خودتان داشته باشد تا بتوانید مسیر را با اطمینان و سرعت بیشتری طی کنید.
دلایل متعددی وجود دارد که نشان میدهد داشتن مربی برای راهاندازی و هدایت کسبوکار چقدر میتواند به شما کمک کند. یکی از این دلایل این است که شما برای طی کردن مسیر موفقیت نیاز به یک حامی و مشوق دارید، فردی که به اصول مربیگری کسبوکار آشنا باشد.
از دیگر دلایل اهمیت این موضوع این است که هر فردی دارای توانمندیهای بسیار فراوانی است که شاید تاکنون نتوانسته آنها را کشف کند. اگر کتاب الکترونیکی “الماس کارآفرینی” که در زمینه خودآگاهی نوشتهام را مطالعه کرده باشید متوجه منظورم خواهید شد.
در بخشی از این کتاب که به بررسی مدل کسب خودآگاهی جو-هری پرداختهام، بیان شده است که شخصیت انسان دارای یک منطقه به نام ناحیه ناشناخته یا مجهول است. منطقهای که هم برای خودمان و هم برای دیگران ناشناخته است. منطقهای که پر است از استعدادها و توانمندیها که تا کنون برای ما هویدا نبوده است و هنر ما این است که بتوانیم این توانمندیها را هویدا کنیم.
شاید بسیاری از استعدادها و توانمندیهای ما در این ناحیه در حال از بین رفتن باشد و ما اصلاً هیچ اطلاعی از آنها نداشته باشیم.
برای همین نیاز است که برای کشف این توانمندیها همراه با کسب خودآگاهی فردی و تیمی، یک مربی در کنار شما و تیمتان قرار بگیرد تا با اصول مربیگری (کوچینگ) به شکوفا کردن این توانمندیها کمک کند.
فرمول راهاندازی کسبوکار شماره 24: مسائل حقوقی کسبوکارتان را بیشتر بشناسید
از زمان راهاندازی تا طراحی محصول و ارائه آن به مشتریان و حضور در عرصه رقابت، شما بهطور مداوم درگیر مسائل حقوقی مرتبط با کسبوکارتان هستید.
از ثبت شرکت گرفته تا قراردادهای برونسپاری و عرضه کالا تماماً باید مسائل قانونی و حقوقی را بدانید. زیرا مطلع نبودن از قوانین حقوقی میتواند باعث گردد که در آیندهای نزدیک دچار مشکلاتی بشوید که به تنهایی میتواند باعث انحلال کسبوکار شما بشود.
معمولاً در کارگاههایی که برگزار میکنم، به شاگردانم تأکید بسیار زیادی دارم که حتماً با برخی اصطلاحات حقوقی مرتبط با کسبوکار آشنایی داشته باشند.
اما بهترین گزینه برای پیشگیری از بروز هرگونه مشکل در زمینه حقوقی تنها یکچیز میباشد، آنهم همکاری و مشاوره گرفتن از یک متخصص حقوقی کسبوکار است. به دلیل اینکه سنگین بودن محتوایی مسائل حقوقی و درک سخت و شاید ناصحیح برخی اصطلاحات این حوزه، برای هر کسبوکاری پیامدهای ناگواری داشته باشد.
پس میتوان نتیجه گرفت که مطالعه و یادگیری مسائل حقوقی در کنار همکاری داشتن و کسب مشاوره از یک متخصص امور حقوقی میتواند در تداوم کسبوکار شما نقش بسزایی داشته باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.