پنج راهکار برای پرورش تیم موفق
در مقاله “پنج راهکار برای پرورش تیم موفق” به ارائه راهکارهایی برای بهبود عملکرد و پرورش تیم میپردازیم. راهکارهایی ساده ولی در عین حال کاربردی که در صورت بکارگیری توسط شما مدیران و کارآفرینان قطعاً نتایج مثبتی برای شما به همراه خواهد داشت.
به اعتقاد بسیاری از اساتید برجسته حوزه مدیریت منابع انسانی تیم یکی از مهمترین عوامل موفقیت یک کسبوکار است. بهگونهای که در صورت داشتن تیمی موفق و همراه، با کمترین سرمایه مالی هم میتوان یک کسبوکار را به رونق رساند.
همچنین، این اساتید برجسته به این اصل اعتقاد دارند که یک تیم از ابتدای تشکیل حتی با داشتن بهترین نیروها نمیتواند موفق محسوب گردد، به بیان دیگر اینگونه میتوان گفت که تیمهای موفقی که اکنون در کسبوکارهای مختلف دیده میشوند از ابتدای تشکیل اینگونه نبودهاند و احتمالاً از ابتدا با مشکلاتی درونی روبرو بودند.
ولی مهارت مدیر و رهبر در آن کسبوکار باعث گردیده شده که آن تیم روزبهروز همسوتر و همراهتر شوند و به موفقیت کنونی دست یابند. در واقع آن مدیر توانسته تیم خود را آنگونه که میخواسته است پرورش دهد. قطعاً این دستاورد، چیز سادهای نیست و نیاز به صبر، حوصله و مهارتهایی دارد که باید یک مدیر و رهبر از آن برخوردار باشد.
در این مقاله در پنج بخش به ارائه پنج راهکار میپردازیم که بتوانیم هر چه بهتر به پرورش نیروی انسانی که ارزشمندترین سرمایههای هر کسبوکاری میباشد بپردازیم.
پرورش تیم موفق – مدرس و مربی شماره یک تیم خود باشید
اگر شما انتخاب کردهاید که مدیر و رهبر یک کسبوکار باشید، پس قطعاً باید انتخاب کنید که مدرس و مربی تیم خودتان هم باشید.
شما به عنوان یک مدیر و رهبر باید ابتدا خودتان پیشتاز امر یادگیری باشید و بعد مدرس و مربی اعضای تیمتان. شما باید همواره به دنبال آموختن علوم و مهارتهایی باشید که بتواند در ارتقای توانمندیهایتان به شما کمک کند. مدیر و رهبری که همواره در حال یادگیری نباشد به زودی در مسیر تباهی قدم برمیدارد و اینگونه تیم او هم از بین میرود.
شما باید ابتدا خود عمل کنید و بعد انتظار داشته باشید که دیگران به گفتههای شما عمل کنند. در این حالت شما باید مهارتهای مربیگری را بیاموزید تا بتوانید به عنوان یک کوچ در کنار اعضای تیمتان باشید و آنها را هدایت کنید.
مدیریت تنها دستور دادن و کنار ایستادن نیست. بلکه باید در کنار اعضای تیمتان شما هم حضور داشته باشید و آنها را به غیر از مدیریت، رهبری و کوچ کنید. شما باید به عنوان یک پرورشدهنده و تربیتکننده نیروی انسانی در تیم حضور داشته باشید.
پرورش تیم موفق – تیم شما دومین مدرس و مربی برای خود است
دومین راهکاری که میتوانیم برای پرورش تیم موفق استفاده کنیم این است که تیم را بهگونهای پرورش دهیم که خودشان مدرس و مربی خودشان باشند.
در واقع این راهکار یکی از قدرتمندترین راهکارهایی است که باعث میشود تیم شما هر چه بیشتر موفق شود. در این راهکار تمامی اعضا به عنوان مربی در کنار هم هستند. یعنی تلاش میکنند که مسائل و مشکلات موجود در تیم را با کمک هم برطرف کنند.
در این راهکار اعضای تیم با همکاری و همفکری به کمک هم در صدد رفع مشکلات و مسائل بر میآیند و اینگونه با هم به درسی میرسند که میتواند باعث ارتقای سطح عملکرد آنها شود. همچنین در این راهکار با برگزاری جلسات بارش فکری میتوانید بسیاری از مسائل را به کمک خود اعضای تیم برطرف کنید.
پرورش تیم موفق – یک مزیت در آموزشهای رسمی خود در نظر بگیرید
در بسیاری از شرکتها و مؤسسات برای بالا بردن سطح بهرهوری و افزایش مهارتهای کارکنان و اعضای تیم خود دورههای آموزشی اجباری حین خدمت برگزار میکنند که بسیاری از این دورههای آموزشی مفید و برخی شاید غیرمفید باشد.
وجود اینچنین دورههایی نشان از بالا بودن ارزش کارکنان در شرکت است که مدیران اهمیت فراوانی به آموزش قائل هستند. اما باید این را هم در نظر داشت که مدیران و رهبران باید بهگونهای برنامهریزی کنند هنگامیکه اعضای تیم و کارکنان در محل کار حضور ندارند برای آنها امتیازاتی هم در نظر بگیرند. امتیازاتی مانند پاداشهای مالی و مرخصیهای تشویقی که باعث گردد آنها انگیزه بیشتری برای حضور در این کلاسها داشته باشند.
وقتی که مزیتی در کنار این دورههای آموزشی در نظر بگیرید، کارکنان و اعضای تیم متوجه خواهند شد که این دورهها صرفاً برای افزایش بهرهوری کاری آنها نخواهد بود و موضوعی یک طفره نیست. بلکه موضوعی است دوطرفه که هر دو سو از آن نفع خواهند برد.
حتی شما میتوانید بهگونهای برنامهریزی کنید که اعضای تیم بتوانند مطالبی که آموختهاند را در جلسهای با هم به اشتراک بگذارند. که خود این عامل باعث میگردد یک مشارکت جمعی برای رفع مشکلات احتمالی به وجود بیاید.
پرورش تیم موفق – هر فرد را در جایگاه مناسب خود قرار دهید
احتمالاً این ضربالمثل را شنیدهاید که میگویند: هر کسی را بحر کاری ساختهاند. در این ضربالمثل یکی از رموز موفقیت تیم نهفته است.
اگر به موضوع شخصت شناسی آشنایی داشته باشید، حتماً میدانید که هر فردی دارای تیپ شخصیتی مختص به خود است. این تیپ شخصیتی، خلقیات و رفتارهایی را در فرد ایجاد میکند که با شناخت آن میتوانید او را در جایگاهی مناسب نسبت به مهارتش قرار دهید.
در این مقاله مجالی برای توضیحات بیشتر در مورد شخصت شناسی وجود ندارد و تنها میتوانم به همین مقدار بسنده کنم. اما پیشنهاد میکنم که اگر مشتاق این هستید که بتوانید شخصیت کارکنانتان را به خوبی شناسایی کنید، میتوانید مقالاتی که در مورد شخصیت شناسی DISC و MBTI وجود دارد را مطالعه کنید.
با شناخت تیپ شخصیتی هر فرد میتوانید با در نظر گرفتن ملاکهای کاری خود افراد را در جایگاه مناسبی قرار بدهید که بیشترین کارایی را برای شما داشته باشند و همچنین میتوانید در امر مربیگری که خود باید انجام دهید رابطه بهتری با او برقرار کنید.
پرورش تیم موفق – یک مربی از خارج تیم برای تیمتان در نظر بکیرید
چیزی که دیگران از ما میبینند چیزی نیست که ما از خود میبینیم! درست است. معمولاً نکاتی وجود دارد که از دید ما پنهان بماند و نتوانیم آنها را ببینیم. همین نکات باعث میشود که در آینده، جایی که فکرش را هم نمیکردیم ضربه بخوریم. در کنار این موضوع این را هم باید مدنظر داشته باشیم که ما شاید به بسیاری از نکات مربوط به مدیریت و رهبری کسبوکار آشنایی نداشته باشیم.
به همین منظور و با در نظر گرفتن این دو موضوع بسیار مهم، بهترین راهکار این است که با فردی خارج از تیم، در این زمینه همکاری داشته باشیم. یعنی یک مربی و یا کوچ کسبوکار در کنار ما و تیممان حضور داشته باشد تا بتواند با نگاهی که از بیرون دارد، چیزهایی را ببیند که ما نمیبینیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.