پنج راهکار برای یافتن ایده نوآورانه در کارآفرینی
در مقاله “پنج راهکار برای یافتن ایده نوآورانه در کارآفرینی” به یکی از بزرگترین دغدغههای کارآفرینان، یعنی نوآوری در خدمات و محصولات میپردازیم.
کارآفرینی یعنی نوآوری و کسی که ابتدا به ساکن شروع به کارآفرینی میکند، اغلب دارای ایدهای است که توانسته آن را تجاریسازی کند و آن را تبدیل به یک کسبوکار نماید. اما در برخی از موارد کارآفرینان نوپا و یا مدیران و رهبران کسبوکارها در ادامه مسیر کارآفرینی دچار روزمرگیهایی میشوند که آنها را از نوآوری دور میکند.
در ادامه به ارائه پنج راهکار برای یافتن ایدههای نوآورانه جهت خلق یک محصول یا یک خدمت میپردازیم که میتواند به شما کمک کند تا ایدههای نوآورانهای داشته باشید.
ایده را کپی کنید، مخصوصاً از نمونههای خارجی!
ایده را کپی کنید! شاید این جمله بسیار تعجببرانگیز باشد و این سؤال را برای شما ایجاد کند که ما میخواهیم راهکارهای خلق ایدههای نوآورانه را در این مقاله یاد بگیریم، پس چگونه میگویید ایده را کپی کنید؟
در پاسخ اینگونه میتوانم بگویم که، بسیاری از ما انسانها فکر میکنیم حتماً باید چیزی جدید خلق کنیم و این انتظار را از خودمان داریم که همچین کاری کنیم. انتظار خوبی است. ولی باید این را مدنظر قرار دهیم که در این جهان چه مقدار ایده جدید وجود دارد؟ آیا تمام این چیزهایی که اکنون در زندگی انسانها مورد استفاده قرار میگیرد چیزی جدید است؟
شاید اینچنین محصولات و خدماتی بسیار نادر باشند، محصولاتی که از پایه بر اساس یک ایده ناب که هیچوقت وجود نداشته است به وجود آمده باشد. مانند اینترنت یا تلویزیون که پیش از آن هیچ ماهیت خارجی نداشتهاند.
آیا شما میتوانید اینچنین محصولاتی خلق کنید؟ کار بسیار سختی است. و شاید سالها باید به تحقیق و بررسی بپردازید تا بتوانید اینچنین چیزی طراحی کنید و بعد از آن تجاریسازی کنید و آن را عرضه کنید. به نظر من که کار سختی است. بهتر است این کارها را به محققان و توسعهدهندگان شرکتهای عظیمی بسپاریم که هم بودجه آن را دارند و هم وقت و پتانسیلش را دارند.
اگر بخواهیم کمی منعطفتر به این موضوع بنگریم، میبینیم که بسیاری از محصولاتی که اکنون وجود دارد، به واسطه کپی یک ایده یا محصولی است که با کمی تغییر توانسته جایگاه مناسبی برای خود ایجاد کند. بسیاری از محصولات و خدماتی که اکنون وجود دارد به واسطه تلفیق یک یا چند محصول با یکدیگر و با شکل و شمایل جدید ایجاد شده است.
برای اینکه شما هم بتوانید بسیار سریعتر به یک ایده نوآورانه برسید، به عنوان یک پیشنهاد حتماً سراغ ایدههای خارجی بروید. و با کمی تغییر و بومیسازی، آن را مطلوب بازار ایران کنید. در این چند سال اخیر بسیاری از محصولات فناورانه که عرضه شدهاند به واسطه بهکارگیری همین راهکار توانستهاند موفقیتهای عظیمی به دست آورند.
در این حوزه میتوانیم به سایتهای فروشگاهی مانند دی جی کالا، خدماتی مانند اسنپ و رایچت و بسیاری دیگر از این دست نمونهها اشاره کنیم. آنها با کمی ایده برداری از محصولات و خدمات خارجی و بومیسازی آنها توانستهاند موفقیتهای بسیار عظیمی به دست آورند.
راهکاری برای مشکل مشتریان پیدا کنید
دومین راهکاری که میتوانم ارائه کنم این است که حتماً برای یافتن یک ایده نوآورانه به سراغ مشکلاتی که مشتریان در کار کردن با محصولات و یا دریافت خدمات دیگران و یا حتی خودتان دارند بروید.
اگر مقاله “مشتریان در فرآیند طراحی استراتژی کسبوکار” را مطالعه کرده باشید، حتماً متوجه شدهاید که وجود رقبا چقدر در کسبوکار شما اهمیت دارد. اگر همانطور که در مقاله مذکور بیان شد به شناخت رقبا پرداخته باشید و آنها را بهخوبی تحلیل کرده باشید، بهراحتی میتوانید مشکلاتی که احتمالاً مشتریان آنها با آن درگیر هستند را بهخوبی پیدا کنید.
در کنار این مورد پیشنهاد میکنم که حتماً کسبوکار خودتان را هم بهخوبی تحلیل کنید. با مشتریان صحبت کنید و ببینید در حال حاضر مشتریان در بهکارگیری خدمت و محصولت شما احتمالاً با چه مشکلاتی روبرو هستند. یافتن این موضوع میتواند یکی از بزرگترین امتیازاتی باشد که میتواند به شما کمک کند که ایدههای نوآورانه بسیار خوبی را به دست بیاورید.
ارائه یک راهکار برای حل مشکل مشتریان میتواند همان ایده نوآورانه شما در کسبوکارتان باشد که میتواند شما را متمایز از دیگران کند و مسیر موفقیت را هموار نماید.
به مشتریان خود گوش کنید
متأسفانه بسیاری از انسانها به مهارت گوش دادن مؤثر به حرفهای دیگران مسلط نیستند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید حتی گوش دادن هم یک مهارت است که باید آن را آموخت. در مقاله “مهارتهای گوش دادن مؤثر” به این پرداختهایم که چگونه میتوانید به این مهارت تسلط داشته باشید.
اما چیزی که در این قسمت ما به آن میخواهیم بپردازیم این است که باید به حرفهای مشتریان بهخوبی گوش بسپاریم. مشتریان منابع بسیار غنی از ایدهها هستند که میتوانند برای شما بسیار مفید واقع گردد. مشتریان چیزی را میبینند که شما نمیبینید.
ما اغلب اوقات کسبوکارمان را از درون میبینیم و هیچوقت از بیرون به آن نگاه نمیکنیم. به همین دلیل معایب و مشکلاتی که شاید در کسبوکارمان وجود داشته باشد را هیچوقت نبینیم. به همین خاطر یکی از بهترین راهکارهای خلق ایدههای نوآورانه این است که به سخنان مشتریان خود گوش کنید. قطعاً ایدههای بسیار عالی و نوآورانهای میتوانید بیابید.
یک روز را در زندگی مشتریان خود بگذرانید
باز هم مشتریان! درست است، باز هم مشتریان میتوانند نقش کلیدی در خلق ایدههای نوآورانه داشته باشند. در قسمت قبلی گفتیم که میتوانید با گفتگو با مشتریان به راهکارهایی بسیار عالی برای خلق ایدههای نوآورانه پیدا کنید.
در این بخش با در نظر گرفتن اهمیت مشتریان در خلق یک ایده نوآورانه پیشنهاد میکنیم که با آنها زندگی کنید. درست است! با مشتریان خود زندگی کنید.
این پیشنهاد دو بخش دارد، اول اینکه بتوانید در روند زندگی مشتریان خود قرار بگیرید، مانند بنیانگذار استارتاپی در زمینه حملونقل جادهای که برای یافتن راهکارهای ارائه خدمات بهتر به کامیون داران و مشتریان به مدت دو هفته با آنها زندگی کرد تا بتواند به ایدههای نوآورانهای دست یابد.
دوم اینکه خود را جای آنها بگذارید و ببینید اگر جای آنها بودید چه چیزهایی لازم داشتید، چه کارهایی میتوانست شما را خوشحال کند یا چه چیزهایی میتوانست مشکلات شما را مرتفع کند. اینگونه میتوانید به ایدههایی برسید که شاید پس از سالها فکر کردن به صورت عادی شاید به آنها میرسیدید.
پس تا میتوانید با مشتریان خود زندگی کنید!
یک بازار شکستخورده پیدا کنید و در مورد آن کاری انجام دهید
تا دلتان بخواهد بازارهای شکستخوردهای وجود دارد که میتوانید آنها را در گوشهکنار کسبوکارها پیدا کنید. کار سختی نیست، ولی زمانبر است. زیرا بسیاری از کسبوکارها شکست خود را به همین راحتی مطرح نمیکنند. برای همین یافتن آنها در عین کثرت، کار زمانبری است.
حال بیایید با هم بررسی کنیم که چرا این بازارها میتواند برایتان مفید باشند. مهمترین دلیل این است که اگر کسبوکاری در یک بازار شکسته خورده است، پس مشکلی وجود داشته که نتوانسته موفق شود. با یافتن آن مشکل و ارائه یک راهکار خلاقانه و نوآورانه میتوانید آن شکست را تبدیل به یک فرصت نمایید. البته این را هم مدنظر قرار بدهید که یک بازار شکستخورده میتواند فریبنده هم باشد. شاید آن مشکل که دنبالش هستیم این باشد که اصلاً آن بازار مشتری ندارد که بخواهیم آن را توسعه دهیم.
بازارهای شکستخورده با در نظر گرفتن مورد بالا، یک پتانسیل بسیار عالی برای ارائه یک راهکار خلاقانه و نوآورانه دارد. تنها کافیست بهخوبی به شناسایی آنها بپردازید و بتوانید با یک بارش فکری یک راهکار نوآورانه ارائه نمایید.
راهکارها و راهحلهای بسیاری زیادی وجود دارد که میتواند به شما کمک کند که ایدههای نوآورانه خلق کنید. تنها کافیست نگاهی متفاوت به دنیای اطراف خود داشته باشید. نگاهی متفاوت به کسبوکار، مشتریان، رقبا و بازار خود و دیگران که هرکدام دنیایی از ایدههای نوآورانه را در خود پنهان کردهاند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.