چگونه بتوانیم با مدیریت بحران بهترین عملکرد را داشته باشیم؟
در مقاله “چگونه بتوانیم با مدیریت بحران بهترین عملکرد را داشته باشیم؟” به این میخواهیم بپردازیم که چگونه یک مدیر و رهبر کسبوکار میتواند باتدبیر و قاطعیت از بحرانهای کسبوکار عبور نماید.
بحران میتواند مدیر را یا به عرش اعلا برساند یا بر زمین سخت بزند. زیرا تدبیر عبور از بحران، یکی از وظایف مدیران و رهبران کسبوکارها است. اگر مدیری بتواند به نحو احسنت مجموعه خود را از بحران عبور دهد، قطعاً دارای شایستگیهای است که میتواند باعث ارتقاء او گردد. و اگر نتواند این کار را انجام دهد نشان از ضعف در مدیریت او وجود دارد و باعث پسرفت وی خواهد شد.
برای عبور از بحران راهکارهای زیادی وجود دارد، که ما در این مقاله تنها به چند مورد اشاره میکنیم. مواردی که بیشتر بر روی عملکرد شما به عنوان مدیر و کارکنانتان به عنوان پیروان شما در زمان بحران اشاره مینماید.
مدیریت بحران با قاطعیت و مثبت نگری
قاطعیت، چیزی است که کارکنانتان از شما انتظار دارند و اگر قاطعیت نداشته باشید بهطور قطع آنها هم عملکردی نامناسب و سست خواهند داشت.
در زمان بحران به عنوان یک مدیر و مدبر وظیفه دارید که با قاطعیت تصمیم بگیرید و آن را به اجرا بگذارید. شما میبایست جهتگیری خود را سریعاً مشخص کنید و تدابیر خود را برای اجرا به کارکنان تحت هدایت خود ابلاغ نمایید.
در کنار قاطعیت، دید مثبت شما به تصمیمی که گرفتهاید میتواند نیروی عظیمی به کارکنانتان منتقل نماید. مثبت اندیشی چیزی است که به وضوح در کردار و گفتار شما نمود پیدا میکند و برای کارکنان کاملاً قابل تشخصی است.
مدیریت بحران با القاء اعتماد به کارکنان
هنگامی که شما با قاطعیت و دید مثبت تصمیمگیری میکنید، ناخودآگاه احساس اعتماد و اطمینان را به کارکنان خود منتقل میکنید. این موضوع به اندازه بزرگی بحرانی که برایتان پیش آمده است اهمیت دارد. زیرا هرچقدر که بحران پیش آمده بزرگتر باشد میزان اعتمادی که به کارکنانتان باید منتقل کنید بیشتر باید باشد.
البته این را هم باید مدنظر قرار بدهیم که ما انسان هستیم و قطعاً در اینچنین زمانهایی دچار ترس، عدم قطعیت و تردید شویم. این یک چیزی است که در میان تمامی ما انسانها احتمال دارد اتفاق بیفتد و اگر نباشد غیرعادی است. اما این مهارت یک مدیر و رهبر است که بتواند آن را مدیریت کند و نگذارد که تحت تأثیر این موضوعات قرار بگیرد و دچار عملکرد نامناسب گرد. اگر این اتفاق افتاد ماسک قاطعیت را بر صورت خود بگذارید تا کارکنان تحت هدایتتان دچار ترس و ابهام نگرند.
مدیریت بحران با حمایت از کسانی که نیاز به پشتیبانی دارند
احتمال اینکه بحران به واسطه عملکرد نامناسب یکی از اعضای تیم یا کارکنانتان به وجود آمده باشد بسیار زیاد است. نوع برخورد شما با آن فرد میتواند تأثیر بسزایی در روند مدیریت بحران داشته باشد.
خطای کاری مختص به انسان است و حتی رباتها هم دچار نقصان و خطا هستند. پس وقتی همچین چیز لاینفکی در بشریت وجود دارد و نمیتوان بهآسانی آن را کامل حذف کرد، بهترین کار این است که تنها میزان بروز مجدد خطا را کاهش داد.
در اینگونه مواقع یکی از مهمترین اقداماتی که میتوانید برای کاهش خطا انجام دهید این است که فرد خاطی را در آن لحظه مورد حمایت خود قرار دهید. البته منظور من این نیست که نباید فرد خاطی را مورد بازخواست قرار دهید، بلکه در آن لحظه این کار تنها باعث میگردد که فضای موجود رو به وخامت برود و بحرانیتر شود که خود این موضوع باعث نامطلوب شدن عملکرد خود شما و اطرافیانتان میشود.
بهترین کار این است که فعلاً به دنبال کالبدشکافی ماجرا نباشید و تنها بر روی پیدا کردن راهحل و برطرف کردن بحران متمرکز شوید.
مدیریت بحران با پوشش دادن موضوع
از اتفاقات ناخوشایندی که در زمان بحران میافتد این است که حرفهای بیهوده در حواشی بحران بسیار زیاد میگردد. حرفها و شایعاتی که تنها بروی عملکرد دیگران تأثیر منفی خواهد گذاشت.
برخی افراد خواسته و برخی افراد ناخواسته دوست دارند که این صحبتها گسترش یابد تا بتوانند آنگونه خود میخواهند در این مسیر قدم بردارند. جناحبازیها و باندبازیهایی که تقریباً در تمامی شرکتها وجود دارد عامل اصلی این موضوع است. قطعاً شما هم نمیتوانید این موضوع را نفی نمایید. چون وجود دارد.
در این مواقع اقدام شما به عنوان مدیر و رهبر آن کسبوکار مورد توجه تمامی اعضای تیم قرار خواهد گرفت. اینکه بایستید و با آنها دستوپنجه نرم کنید یا فرار کنید.
اگر تمایل دارید که بحران را مدیریت کنید و کسبوکار خود را توسعه دهید کافیست بایستید و با آنها دستوپنجه نرم کنید در غیر این صورت باید هم فاتحه خودتان را بخوانید و هم کسبوکارتان را. شما اگر از خود بحران شکست نخورید قطعاً از این اتفاقات شکست خواهید خورد. پس بجنگید!
مدیریت بحران با برقراری ارتباط
بحران نه تنها بر شما بلکه بر تمامی اعضای تیم و کارکنانتان تبعاتی خواهد داشت. یکی از آن تبعات، ایجاد شدن یک فضای شک و سردرگمی است که در میان آنها حکمفرما خواهد شد. در این چنین شرایطی معمولاً افراد ضعیف اظهارنظرهای مختلفی میکنند که باعث میگردد دیگران هم دچار ترس، اضطراب و دلنگرانی شوند. که البته حق هم دارند!
دلیل ایجاد شدن این فضای شک و دودلی از نام معلوم بودن اقدام شما و نوع برخوردتان با موضوع صورت میپذیرد. شما قطعاً برنامههای خود را برای مدیریت بحران تنظیم کردهاید و میدانید که چهکاری میخواهید بکنید. ولی آنها که از این موضوع مطلع نیستند.
در این موقع لازم است که شما با آنها گفتگو داشته باشید. گفتگویی سازنده که بتواند به آنها اعتماد و اطمینان بدهد که از پس این بحران بر میآیید و به سلامت عبور خواهید کرد. گفتگو میتواند در جمع صورت گیرد یا با تکتک آنهایی که بیشتر از بقیه این دلنگرانی را در رفتار خود بروز میدهند. در هر دو صورت کافی است که به عنوان رهبر در کنار آنها باشید و ارتباط نزدیکی با آنها برقرار کنید.
مقاله ارزشمندی بود ممنون