کارآفرینی یا خودکارآفرینی؟

کارآفرینی یا خودکارآفرینی؟

کارآفرینی یا خودکارآفرینی؟! در این مقاله می‌خواهم به این بپردازم که آیا کارآفرینی باید بکنیم یا خودکارآفرینی.

خودکارآفرینی به نظر واژه عجیب‌وغریبی باشد ولی اگر بخواهیم با دقت به آن نگاه بیندازیم، دارای مفهوم و شاکله خاصی هست که نیاز به مطالعه و بررسی بیشتری دارد.

آیا واقعاً باید کارآفرین باشیم؟

هنگامی‌که در بین جوانان سخن از کارآفرینی می‌شود، معمولاً ذهن آن‌ها به این‌سو می‌رود که کارگاه و یا کارخانه‌ای احداث کنند و یا اینکه شرکتی با چندین و چند کارمند تأسیس کنند و به‌اصطلاح کارآفرین شوند.

خب، اگر بخواهیم از این دیدگاه به کارآفرینی نگاه بیندازیم، قطعاً تعداد افرادی که می‌توانند به سمت کارآفرینی بروند زیاد نخواهد بود.

چون راه‌اندازی یک کارگاه و یا یک کارخانه کار بسیار سختی است و شاید از عهده یک جوان تازه فارغ شده از تحصیل برنیاید. حتی شاید بسیاری از افرادی که سال‌هاست در کسب‌وکار هستند نتوانند این کار را بکنند.

همین موضوع معمولاً باعث می‌شود که اغلب اوقات، جوانان کارآفرینی را سخت بدانند و به دلیل ترس از کارآفرینی سمت آن نروند.

درصورتی‌که در این چند سال اخیر معنا و مفهوم کارآفرینی نسبت به گذشته بسیار متفاوت شده است. با رشد و توسعه تکنولوژی و فناوری اطلاعات در این چند سال معنا و مفهوم کارآفرینی در دید مردم، به‌خصوص جوانان نیاز به یک بازنگری مجدد دارد.

دیگر نیازی نیست که حتماً یک کار بزرگ صورت گیرد، نیازی نیست که کارخانه‌ای بزرگ احداث شود و هزاران نفر مشغول بکار شوند تا بگوییم کارآفرینی صورت گرفته است.

البته این سخنان من این معنا را هم ندارد که واقعاً نیاز به احداث کارخانه‌ها و مجتمع‌های تولیدی نداریم. خیر منظور من این نیست. منظور من این است احداث این‌گونه کارخانه‌ها باید بر عهده دولت و یا سرمایه‌گذاران بخش خصوصی بزرگ باشد که از عهده این کار برمی‌آیند.

نشریات و صاحبان رسانه، تاکنون هر وقت سخن از کارآفرینی می‌کنند به سراغ افرادی مانند شاهرخ ظهیری مؤسس کارخانه مهرام، بهروز فروتن بنیان‌گذار شرکت بهروز، بیل گیتس بنیان‌گذار ماکروسافت و یا بسیاری از بزرگان صنایع می‌روند که سال‌هاست در حال فعالیت هستند و آن‌ها را به‌عنوان کارآفرینانی معرفی می‌کنند که موفق بوده‌اند.

البته بزرگداشت، شناخت و استفاده از تجربیات این‌گونه افراد وظیفه هر کارآفرینی است. چراکه آن‌ها دارای تجربیات ارزشمندی هستند که قطعاً یک کارآفرین تازه‌کار برای دست‌یابی به آن تجربیات نیاز به سال‌ها زحمت خواهد داشت.

ولی این را هم در نظر بگیریم که شاید بسیاری از جوانان به دلیل اینکه به دست آوردن جایگاه این افراد را خیلی دور از دست‌یابی می‌بینند دیگر سراغ کارآفرینی نمی‌روند و کارآفرینی را دور از دسترس می‌بینند.

البته اگر بخواهیم به بررسی بیشتری بپردازیم می‌بینیم که این افراد ابتدابه‌ساکن خودکارآفرینی کردند و بعد کارآفرینی، و بعد در سطح ملی معرفی شدند.

 

خودکارآفرینی گام اول کارآفرینی

به نظر من همان‌طور که گفتم با توجه به تعریف‌های جدیدی که در این چند سال اخیر از کارآفرینی گفته‌شده، بهتر است که جوانان به‌جای اینکه به فکر کارآفرینی بیافتند ابتدا به فکر خودکارآفرینی باشند.

اگر کسی توانست برای خودش کسب‌وکاری راه‌اندازی کند قطعاً می‌تواند برای دیگران هم کارآفرینی کند و آن‌ها را کنار یکدیگر جمع کند تا در یک مسیر باهم همگام شوند.

ولی اگر جوانی نتوانست برای خودش کاری ایجاد کند قطعاً کارآفرینی هم برایش مقداری سخت خواهد بود. البته نمی‌توان کامل گفت که نشدنی است ولی به نظر مقداری سخت باشد.

به نظر من گام اول در کارآفرینی این است که فرد بتواند کسب‌وکاری برای خودش ایجاد کند و آن را مدیریت کند.

کسب‌وکارهای زیادی هستند که می‌توان یک‌نفره آن‌ها را چرخاند و از آن‌ها پول درآورد و نیازی به این هم نباشد که افراد زیادی را کنار هم جمع کنند تا کارآفرینی کنند.

با توسعه فناوری اطلاعات و ایجاد کسب‌وکارهای اینترنتی، به‌راحتی می‌توان خودکارآفرینی کرد و کسب‌وکاری را راه انداخت که بتوان از آن کسب درآمد کرد.

این‌گونه کسب‌وکارها نیاز به سرمایه آن‌چنانی ندارند که نتوان از تأمین آن‌ها برآمد و البته معمولاً کسب‌وکارهای اینترنتی نیاز به مکانی فیزیکی مانند یک دفتر اداری هم ندارند که تهیه آن برای جوانان سخت باشد.

در ادامه مقاله به چند مورد از کسب‌وکارهای اینترنتی یک‌نفره‌ای که می‌توان راه انداخت و به‌اصطلاح خودکارآفرین شد را بیان می‌کنم.

 

pic in self entrepreneur 01 - کارآفرینی یا خودکارآفرینی؟

طراح وب‌سایت

با گسترش کسب‌وکارهای اینترنتی و ضرورت داشتن یک وب‌سایت برای هر شرکت و موسسه‌ای، نیاز به وجود طراحان وب‌سایت بیش‌ازپیش احساس می‌گردد.

یک از کارهایی که می‌توان در آن خودکارآفرینی کرد طراحی وب‌سایت برای شرکت‌ها است. می‌توان با کسب تخصص در این زمینه به‌عنوان یک فرد مورد اعتماد در این حرفه فعالیت کرد و موفق بود.

 

pic in self entrepreneur 02 - کارآفرینی یا خودکارآفرینی؟

مشاور سئو

در کنار طراحان وب‌سایت، افرادی که دارای تخصص سئو هستند می‌توانند بسیار در کسب‌وکارشان موفق شوند.

بهینه‌سازی موتورهای جستجو اکنون دیگر به‌عنوان یک حرفه شناخته می‌شود. اگر بتوانید در این زمینه مهارت‌های لازم را کسب نمایید به‌عنوان یک مشاور در امر سئو فعالیت کنید.

بسیاری از صاحبان کسب‌وکار علاقه دارند تا بتوانند در زمینه تجزیه‌وتحلیل داده‌های سایتشان و بهینه‌سازی موتورهای جستجو آگاهی داشته باشند و البته در این امر از دیگر رقبای خود پیشی بگیرند.

این موضوع باعث شده است که مشاوران سئو در این چند سال اخیر از جایگاه بسیار مناسبی در بین کسب‌وکارها برخوردار باشند.

 

pic in self entrepreneur 03 - کارآفرینی یا خودکارآفرینی؟

راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی

اگر تا چند سال پیش به مردم می‌گفتید که می‌توانید ملزومات اولیه زندگی خودتان را از اینترنت تهیه کنید، شما را مسخره می‌کردند و می‌گفتند که چه کسی حاضر است در این فضا فعالیت کند و چه کسی حاضر است از آن‌ها خرید کند؟

این دیدگاه چند سالی است که دیگر از بین رفته است. زیرا مردم از این موضوع آگاه شده‌اند که می‌توانند حتی پوشاک، کتاب و مواد غذایی خودشان را از این فضا تهیه کنند.

اگر شما دسترسی به یک منبع تأمین‌کننده کالا دارید می‌توانید فروشگاه اینترنتی راه‌اندازی کنید و از آن کسب درآمد داشته باشید.

به‌طور مثال می‌توانید با یک یا چند فروشگاه پوشاک کودک صحبت کنید و با آن‌ها هماهنگ باشد و همکاری کنید. به‌این‌ترتیب هم کسب‌وکار آن‌ها رونق پیدا می‌کند و هم شما کسب‌وکاری راه انداخته‌اید.

 

pic in self entrepreneur 04 - کارآفرینی یا خودکارآفرینی؟

فعالیت در شبکه‌های اجتماعی

معمولاً وقتی در یک جمع خانوادگی قرار می‌گیریم، بیشترین بحثی که بین افراد صورت می‌پذیرد، در مورد مطالبی است که در شبکه‌های اجتماعی مختلف خوانده‌اند و یا دیده‌اند و برایشان جذاب بوده است و اکنون دوست دارند آن‌ها را با اعضای خانواده به اشتراک بگذارند.

در چند سال اخیر با ورود فیس‌بوک به‌عنوان یک شبکه اجتماعی بسیار قدرتمند، اهمیت و لزوم وجود این‌گونه شبکه‌های اجتماعی در دنیای مجازی کاملاً مشخص گردید.

به همین دلیل اغلب کسب‌وکارها تمایل بسیار زیادی برای داشتن این‌گونه شبکه‌های اجتماعی دارند، زیرا می‌دانند این فضا، فضایی است که می‌تواند برای آن‌ها پربازده و سودآور باشد.

اغلب شرکت‌ها افرادی را به کار می‌گیرند که برایشان به‌عنوان یک مدیر شبکه اجتماعی فعالیت کند و پست‌هایی به‌صورت مکرر در این شبکه‌ها قرار دهند تا ارتباطشان با مشتریان برقرار بماند. شما می‌توانید در این زمینه به‌عنوان یک مدیر شبکه اجتماعی فعالیت کنید.

موضوع دیگری که می‌توان در این زمینه اشاره کرد، در مورد شبکه اجتماعی تلگرام است. که می‌توانید با ایجاد یک کانال تخصصی و یا عمومی به انتشار مطالبی بپردازید که موردتوجه مردم قرار گیرد و پس از بالا رفتن اعضای کانال، مبادرت به دریافت آگهی‌هایی بکنید تا از آن کسب درآمد کنید.

 

pic in self entrepreneur 05 - کارآفرینی یا خودکارآفرینی؟

ارائه خدمات

اگر توانمندی شاخص و بارزی در یک حرفه دارید، می‌توانید با راه‌اندازی یک وب‌سایت و معرفی خودتان به‌عنوان یک فرد برجسته در آن حرفه فعالیت داشته باشید.

به‌طور مثال اگر تخصصی در زمینه تعمیر لوازم‌خانگی دارید، می‌توانید به‌جای آنکه دفتر و یا مغازه‌ای اجاره کنید و در آن به‌صورت محدود فعالیت می‌کنید، می‌توانید در اینترنت حضور داشته باشید و فعالیت کنید.

البته این را هم در نظر بگیرید که معرفی در اینترنت مقداری سخت‌تر و زمان‌برتر است. ولی هنگامی‌که معرفی شدید یک بازار بسیار خوبی را به دست خواهید آورد.

 

در این مقاله تلاش من بر این بود تا بتوانیم به جوانان بگویم که نیازی به برداشتن گام‌های بلند برای کارآفرین شدن نیست.

می‌توانید با خودکارآفرینی اولین گام کوچک را در زمینه کارآفرینی بردارید و بعد آن را توسعه دهید و تبدیل به یک کارآفرینی موفق در حرفه خودتان شوید.

خودکارآفرینی لزوماً فقط در فضای اینترنتی اتفاق نمی‌افتد. می‌تواند در هر حرفه‌ای صورت پذیرد، تنها کافیست که کمی فکر کنیم تا ببینیم چگونه می‌توانیم خودکارآفرین شویم و بعد اقدام کنیم.

6 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید