کسب و کار خانگی چیست؟
بنا بر قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، مشاغل و کسب و کار خانگی، آن دسته از فعالیتهایی هستند که توسط عضو یا اعضای خانواده در فضای مسکونی در قالب یک طرح کسب و کار بدون مزاحمت و ایجاد اخلال در آرامش واحدهای مسکونی همجوار شکلگرفته و منجر به تولید خدمت و یا محصولی قابلعرضه به بازار خارج از محیط مسکونی میشود.
طبق این تعریف، هرگونه فعالیت تجاری که توسط بانوان خانهدار، نوجوانان، جوانان، دانشجویان و یا حتی بازنشستگان در محیط خانه انجام شود که منتهی به تولید محصول و یا ارائه خدمات طبق یک استاندارد از پیش تعیین شده شود بهگونهای یک کسب و کار خانگی محسوب میگردد.
کسب و کار خانگی چرا مهم است؟
در تمام ملل جهان، کسب و کارهای خانگی یکی از بخشهای حیاتی و ضروری فعالیتهای اقتصادی کشورهای پیشرفته محسوب میگردد.
توسعه کسب و کارهای خانگی از نظر ایجاد شغل، نوآوری در عرضه محصول و خدمات، رفع محدودیتها، رفع بیکاری جوانان و … موجب تنوع و دگرگونی زیادی در اجتماع و اقتصاد هر کشوری میشود.
کسب و کارهای خانگی میتواند برای جوانان، خانمها (خصوصاً خانهدارها)، افرادی که استقلالطلب هستند و دوست دارند رئیس خود باشند و یا به دنبال کارآفرینی هستند نقطه شروع مناسبی باشد تا با حداقل منابع و کمترین محدودیتهای پیش رو به راهاندازی کسب و کار شخصی و ثروت آفرینی بپردازند.
کسب و کار خانگی در ایران
اگر به تاریخچه کسب و کارهای بزرگ و توسعه یافتهای که در حال حاضر در ایران فعالیت میکنند مراجعه نمایید، بدون شک خواهید دید که بسیاری از آنها جزو کسب و کارهای خانگی بودند که با همت یک کارآفرین از شکل خانگی خارج شدند و تبدیل به یک کارخانه و صنعت عظیم شدند.
حتی اگر نگاهی به گذشتگان بسیار دور هم بیندازیم، خواهیم دید که نیاکان ما بهواسطه ذوق و هنری که داشتهاند، صنایعدستی بیبدیلی را در خانهها تولید میکردهاند و از آنها بهره میجستند.
تاریخچه کسب و کارهای خانگی در این سابقهای به درازای تاریخ کهن ایرانزمین دارد و اکنون با گذر زمان این نوع کسب و کار میتواند با تلفیق شدن با فناوری و تکنولوژیهای روز تبدیل به یک راهکار مناسب برای ایجاد اشتغال و کسب درآمد شود.
کسب و کار خانگی و انواع آن
در جهان کسب و کارهای خانگی به 5 دسته تقسیم میشود:
1- فعالیتهای اقتصادی خانگی (HOME BUSINESS): به گروههایی از فعالیتهای اقتصادی گفته میشود که امرارمعاش خانواده از طریق یکسری فعالیتهای اقتصادی در فضای موجود زندگی تأمین شود. مانند خیاطی یا ابریشمدوزی که توسط یک نفر تولید میشود و به مشتریان عرضه میشود.
2- تجارت خانگی (HOME-BASED BUSINESS): در این نوع کسب و کار خانگی، هرگونه جابجایی و تحویل کالا و خدمات به دست مصرفکننده که تا درب منازل متقاضیان بدون توجه به محل تولید کالا یا خدمات انجام شود، تجارت خانگی نامیده میشود. از مهمترین محاسن تجارت خانگی کاهش هزینههای خرید همچون ترافیک و صرفهجویی در وقت، انرژی جسمی و روحی، حذف واسطههای غیرضروری و در نتیجه تقسیم ارزشافزوده کالا بین تولیدکننده اصلی، مصرفکننده اصلی و شبکه توزیع است.
3- کارآفرینی خانگی (HOME-BASED ENTREPRENEURSHIP): تبدیل یک ایده به فعالیت اقتصادی با استفاده از سرمایه انسانی، امکانات فیزیکی و فضای کاری موجود در خانه کارآفرینی خانگی نامیده میشود. با توجه به این که زمان و هزینههای تبدیل ایده به محصول در فضای خانه با استفاده از منابع موجود به حداقل کاهش مییابد، ضریب خطرپذیری و شکست فعالیتهای کارآفرینانه در منازل کاهشیافته و بسترسازی مناسبی برای فعالیتهای بعدی فراهم میگردد.
4- کارگاههای خانوادگی (FAMILY WORKSHOP): وقتی میزان گردش مالی و نقدینگی یک کسب و کار خانگی به علت موفقیت در فعالیتهای اولیه اقتصادی در منزل از حد ظرفیت و کشش فضای خانگی فراتر رود، فضای فعالیتهای اقتصادی از منزل به کارگاههای کوچک در شهرکهای صنعتی یا سایر جاها منتقل میگردد. چنین کارگاههایی که تمامی کارکنان آن اعضای خانواده و بستگان درجه یک فامیل محسوب میشوند کارگاههای خانوادگی نامیده میشوند.
5- کسب و کارهای روستایی (RURAL BUSINESS): کسب و کارهای روستایی نیز امروزه به عنوان یکی از فعالیتهای محوری در راستای توسعه متوازن مناطق روستایی، کاهش نرخ بیکاری در مناطق غیرشهری و معکوس سازی جریان مهاجرت داخلی از کلانشهرها به شهرهای کوچک و مناطق روستایی در کانون توجه سیاستهای کلان اقتصادی دولتها، هم در کشورهای توسعه یافته و هم در کشورهای در حال توسعه قرار گرفته است.
کسب و کار خانگی و مزایای آن
کسب و کارهای خانگی بهواسطه حذف هزینههای مربوط به خرید، رهن و اجاره کارگاه، ایجاد توازن بین مسئولیت خانوادگی زنان و اشتغال آنها، استفاده از نیروی کار سایر اعضای خانواده و ایجاد زمینههای کار خانوادگی، امکان انتقال تجارب از طریق آموزش غیررسمی (شیوه استاد – شاگردی) دارای مزیتهای زیادی است که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره خواهیم کرد.
1- آزادی و استقلال عمل بیشتر
2- ساعات کاری انعطافپذیر
3- پایین بودن هزینه راهاندازی
4- پایین بودن میزان ریسک
5- راحتتر بودن تربیت بچهها
6- داشتن فرصت و زمان بیشتر برای تحصیل
7- تناسب با ویژگیهای جسمی افراد معلول و کمتوان
کسب و کار خانگی و چالشهای آن
برای شروع هر کاری نیاز به صبر و حوصله فراوانی دارد که بتوانید آن را به مرحله رشد برسانید، به اصطلاح قدیمیهای “باید تحمل خاکخوری کار را داشته باشید!”. راهاندازی کسب و کار خانگی در عین ساده بودن دارای چالشهایی است که اگر به آنها توجه نشود باعث میشود که به کسب و کارتان لطمه وارد شود.
افرادی که در این حوزه فعالیت دارند به خاطر استقرار در منزل احتمال دارد با چالشهایی روبرو شوند که نیاز است قبل از ورود به این فضا آنها را به خوبی بشناسید تا بتوانید در هنگام مواجه، آنها را مدیریت کنید.
در ادامه به تعدادی از این چالشها اشاره خواهم کرد:
– تداخل کار و زندگی شاید برخی اوقات باعث مشکل در زندگیتان شود
– به خاطر حضور در منزل شاید ارتباط شما برای فروش محصول و ارائه خدمات به بازار کمی محدود شود
– به دلیل محدودیت در فضا، نیروی انسانی کمتری خواهید داشت و به طبع آن تیراژ تولیدات و محصولات شما محدودتر خواهد بود
– شاید با توجه به نوع تولید و خدمات، نسبت به دیگر فعالان صنف به خاطر حضور در منزل از درآمد کمتری برخوردار شوید
– بازاریابی و فروش محصول شاید برای شما کمی سختتر شود و به همین دلیل باید تلاش بیشتری کنید که محصولاتتان را بفروشید
کسب و کار خانگی و عوامل کلیدی راهاندازی
عوامل کلیدی متفاوتی وجود دارد که میتوانید برای امکانسنجی شروع یک فعالیت بهصورت خانگی آنها را مدنظر قرار دهید. 5 دلیلی که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد، از مهمترین عوامل کلیدی هستند که میبایست برای سنجش امکانپذیری راهاندازی کسب و کار خانگی حتماً آنها را در نظر بگیرید.
- مقیاس تولید
- وضعیت و ساختار فناوری مورد نیاز
- سطح تخصصی مورد نیاز
- تهیه مواد اولیه مورد نیاز
- بازارشناسی و بازاریابی
کسب و کار خانگی با حداقل سرمایهگذاری
یکی از امتیازات کسب و کارهای خانگی این است که برای راه اندازی و شروع نیاز به سرمایهگذاری بسیار زیادی نمیباشد.
معمولا کسب و کارهای خانگی با حداقل سرمایه و تجهیزات قابل راه اندازی است. و حتی به جرات می توانم بگویم که برخی از این کسب و کارها شاید اصلا نیاز به سرمایه اولیه زیادی نداشته باشند.
به طور مثال کسب و کار شیرینی پزی در منزل نیاز به تجهیزات آنچنانی و سرمایه اولیه زیادی نمیخواهد. فقط کافیست همت کنید و شیرینی پزی را یادبگیرید و از آن کسب درآمد داشته باشید.
ما در استارتاپ شیرینیا (سفارش آنلاین کیک و شیرینی خانگی) با افرادی همکاری میکنیم که با حداقل تجهیزات در حال کسب درآمد هستند و مشتریان بسیار زیادی هم دارند.
البته باید ذکر کنم برای اینکه بتوانید درآمد خوبی از کسب و کارهای خانگی داشته باشید نیاز است که صبور باشید تا بتوانید مشتریان زیادی را برای کسب و کارتان جذب نمایید.
جالب بود. ممنون