7 گام برای اجرای کمپینهای بازاریابی در فضای مجازی
فضای مجازی امروزی رویای بازاریابی بسیاری از بازاریابان قبل از تولد اینترنت بود. فهرست کاملی از تمام مصرف کنندگان روی کره زمین، همراه با تمام مشخصات مورد نیاز نظیر: سن، جنسیت، موقعیت مکانی و بسیاری از جزئیات مورد نیاز یک بازاریاب در اختیار آنان قرار دارد! برای بازاریابان 40 سال قبل، این بیشتر شبیه یک داستان علمی تخیلی، به نظر میرسید!
رسانههای اجتماعی امروزی، ابزاری بسیار مهم برای ایجاد کمپینهای تبلیغاتی محسوب میشوند که با تکیه بر آن کسب و کارها میتوانند با سهولت بیشتری نسبت به گذشته برای بهبود و رونق تجارت خود حرکت کنند.
اما با توجه به گستردگی فضای مجازی و تغییرات روزافزونی که در این محیط صورت میگیرد، مسئولیت اجتماعی افراد پر رنگتر شده و فعالیت در این رسانهها دقت عمل و رعایت مسائل متعددی را میطلبد.
بازاریابی در رسانههای اجتماعی چه پیش فرضهایی دارد؟
فعالیت در فضای مجازی برای بازاریابان یک موهبت محسوب میشود. امکانات موجود در این محیط، بسیار خارقالعاده و مفید است. اما بایستی ببینیم برای اجرای یک کمپین بازاریابی موفق رعایت چه نکاتی ضروری خواهد بود و چه راهکارهایی برای انجام برنامههای تبلیغاتی موفق در محیط اینترنت وجود دارد.
آن چه در زیر مشاهده میکنیم، توصیههای خانم سارا گولیگر است. او یکی از مشاوران موفق بازاریابی است که تاکنون به بسیاری از برندهای مشهور دنیا، مشاوره داده است. او هفت نکته کلیدی در این زمینه را بیان نموده است که ذیلا به بررسی آن میپردازیم:
1- روی اهداف خود تسلط داشته باشید
اولین گام در راه اندازی هر کارزار بازاریابی، آن است که بدانید از راه اندازی کمپین تبلیغاتی در رسانههای اجتماعی، چه نتیجه ای را دنبال میکنید؟ جالب است بدانید بسیاری از بازاریابان بدون این که این سوال را از خود بپرسند، وارد این فضا میشوند و بی هدف، حرکت میکنند.
این مانند آن است که در مسابقهای شرکت کنید که حتی دلیل اجرای آن مسابقه را ندانید! در این حالت شما نمیدانید، کجا باید بروید و میزان سرعت شما چقدر باید باشد؟ برای اجرای یک کمپین موفق بازرگانی، در ابتدا سرعت خود را آن قدر کاهش دهید که بتوانید هدف از برگزاری کارزار تبلیغاتی را برای خود روشن کنید.
به عنوان مثال آیا نقطه هدف شما، معرفی محصول از طریق ایمیل اشخاص است؟ آیا قصد آگاه سازی زنان بین 18 تا 25 سال از برند خود را دارید؟ آیا تصمیم دارید میزان علاقه مخاطبان نسبت به محصول خود را قبل از ارائه محصول به بازار بررسی نمایید؟ و …. بنابراین هر چه اهداف شما مشخصتر باشد، کنترل این که در مسیر هدف حرکت میکنید یا نه، سادهتر خواهد بود.
2- معیارهای خود را بدانید
پس از این که هدف خود برای اجرای کمپین بازاریابی را معین کردید، بایستی بدانید، چه معیارهایی برای تعیین اثر بخشی کارزار تبلیغاتی خود در نظر گرفتهاید؟ گولیگر، پیشنهاد میکند برای بررسی این موضوع، به این نکته توجه کنید که کدام معیارها در ردیابی موفقیت در مقابل اهداف به شما کمک میکند، آنها را بهینه سازی کنید. البته طبیعی است که معیارها در هر کسب و کار با دیگری متفاوت است. اما ایشان معیارهای زیر را پیشنهاد میکند:
دستیابی: تعداد افراد معینی که آگهی شما را مشاهده کردهاند. بدون در نظر گرفتن این که یک فرد بیش از یک بار آگهی شما را دیده باشد. این عامل تعداد دفعات رویت را نشان میدهد. اگرچه این عامل به تنهایی قابل استناد نخواهد بود، اما اهمیت زیادی در شناخت موفقیت کمپین دارد.
درگیری: تعداد لایکها، بازنویسی مجدد و اشتراک گذاریها که ارتباط موثر تبلیغ شما با مخاطبان را نشان میدهد.
کلیکهای ارتباطی: این عامل تعداد افرادی را نشان میدهد که تبلیغ شما را جذاب میپندارند و هر جا ردی از تبلیغ شما باشد آماده یادگیری بیشتر نسبت به آن هستند. این معیار از تقسیم تعداد کلیکها بر تعداد کل تیک زدنها بدست میآید و به آن نرخ کلیک یا CTR گفته میشود.
تبدیل: تعداد مخاطبانی را نشان میدهد که تا صفحه نهایی ثبت نام پیش رفتهاند و در واقع کلیک را با پیوند تیدیل نمودهاند. اگر تعداد کلیک روی صفحه شما زیاد باشد اما نرخ تبدیل کم باشد، ممکن است نشان دهنده این موضوع باشد که برای رسیدن مخاطب به مرحله نهایی زمان طولانی در نظر گرفتهاید.
هزینه هر خرید: میزان بودجه ای است برای کمپین خود در نظر گرفته اید. هر چه هزینه هر خرید کمتر باشد، کمپین شما مقرون به صرفهتر خواهد بود.
3- مخاطبان شرکت را شناسایی نمایید
این مرحله در واقع بخشی از مرحله دوم است. اینکه چه کسانی را هدف قرار میدهید و اینکه از کجا میدانید که افراد مذکور اهداف درستی هستند دو مقوله جدا از هم است. افراد مختلفی که مورد هدف کمپین بازاریابی شما قرار میگیرند با اشکال زیر انتخاب میشوند:
گروه هدف گیری مجدد: این گروه شامل افرادی میشود که قبلا با برند شما آشنا شدهاند. شما بایستی بتوانید این گروه را نسبت به فعالیتهای خود راضی نگه دارید.
انتخاب افراد شبیه: آنها کسانی هستند که اطلاعاتی را با مشتریان، بازدیدکنندگان از سایت و مخاطبین قبلی شما به اشتراک میگذارند. استفاده از این افراد میتواند شما را در جذب مخاطبین بیشتر کمک کند.
انتخاب بر مبنای اطلاعات جمعیتی: این شیوه برای ابتدای فعالیت کسب و کار که بازار هدف شما هنوز شکل نگرفته است مناسب است. اقیانوس بیکرانی که میتوانید افراد را بر مبنای ویژگیهای خاص جمعیت شناختی، نظیر: سن، جنس، میزان تحصیلات، طبقات شغلی و … انتخاب نمایید.
4- برای تنظیم نتایج برنامه ریزی کنید
سارا توصیه میکند قبل از اختصاص بودجه برای تبلیغات، یک قیف بازاریابی تهیه کنید! اگر هدف معینی در ورای هر کلیک مخاطبان نداشته باشید، استفاده از بستر رسانههای اجتماعی بی فایده خواهد بود.
پیامی که برای تبلیغات خود انتخاب میکنید بایستی با پیام صفحه هدف که با “صفحه فرود” شناخته میشود، مطابقت داشته باشد. اگر چنین نباشد قبل از هر گونه جاذبهای، مخاطبان صفحه شما را ترک خواهند کرد.
به عنوان مثال اگر در آگهی شما تبلیغ بیمه رایگان ذکر شده باشد اما در صفحه فرود، از ایجاد حساب کاربری صحبت کرده باشید این عدم تطابق مخاطب را از شما دور میکند. گولیکر پیشنهاد میکند برای مقاصد مختلف از صفحات فرود مختلف استفاده کنید که مجبور به ارجاع آگهیها به یک صفحه فرود نشوید.
5- میزان بودجه اختصاص داده شده را مشخص نمایید
در اینجا سوال مهم و اساسی هر اقدام تجاری مطرح میشود: برای رسیدن به اهداف بازاریابی تعیین شده، کمپین مورد نظر چقدر برای ما هزینه خواهد داشت؟ پاسخ یکسان و منحصر به فردی برای این سوال وجود ندارد. میزان بودجه مورد نیاز به عوامل زیادی بستگی دارد.
شما میتوانید پول کمتری را در زمان بیشتری صرف کنید و یا بالعکس که در این صورت مدت زمان جمع آوری دادهها متفاوت خواهد بود. در مورد هزینههای تبلیغاتی، مدت زمان رسیدن به نتایج معنادار برای کارزار تبلیغاتی اهمیت زیادی دارد.
چه بسا در صورت عدم دستیابی به نتایج مفید، نیاز باشد که مسیر کمپین بازاریابی را عوض کنید یا حتی بطور کلی آن را متوقف نمایید. از سوی دیگر مدت زمان اجرای کارزار بازاریابی اهمیت زیادی دارد. سارا توصیه میکند اگر بودجه بسیار بالایی برای این کمپین در نظر نگرفتهاید، حداقل زمان لازم برای اجرای آن را یک هفته در نظر بگیرید.
6- خلاقانه رفتار کنید
پس از تعیین اهداف، معیارها، برنامه ها و بودجه مورد نظر، نوبت به نحوه اجرا میرسد. بایستی توجه داشته باشید که چه کسی تبلیغ شما را خواهد دید؟ چه مخاطبانی آگهی شما را هدف قرار میدهند؟ چه چیزی باعث جلب توجه آنان میشود؟
آنچه اهمیت دارد، ایجاد ارتباط با مخاطب و منحصر به فرد بودن آگهی است. اگر تبلیغ شما ارتباطی با فرد هدف ندارد، آن را کنار بگذارید. وقتی صحبت از منحصر به فرد بودن میشود، کارآمد بودن تبلیغ در میان هزاران برند مطرح و چندین هزار آگهی مختلف مورد نظر میباشد.
متمایز بودن تبلیغ شما بستگی تام با میزان خلاقیت شما در طراحی آن دارد. بایستی تمام توان خود را به کار بگیرید تا پیام خود را در میان مخاطبان طنین انداز نمایید. البته بدیهی است که تا زمان درج آگهی در رسانههای اجتماعی، از میزان تاثیر و موفقیت آن اطلاع پیدا نخواهید کرد، اما عنصر خلاقیت عامل مهمی است که موفقیت شما را تا حدود زیادی تضمین خواهد کرد.
7- آزمون و بهبود مستمر را از یاد نبرید
مانند بسیاری از اقدامات مدیریتی دیگر، مرحله پایانی، مرحله کنترل و نظارت است. پس از اجرای هر مرحله از مراحل فوق و در پایان اجرای هر کمپین بازاریابی، بایستی نقاط قوت و نقاط قابل بهبود را شناسایی کنید و برای هر نقطه قابل بهبود، تدابیری بیندیشید.
طبیعی است که بدون بهبود مستمر و پیاپی نقاط مسئله دار، موفقیت حاصل نمیشود، این کار بایستی به طور دائمی در هر روز و هرساعت و هر ثانیه انجام شود تا بتوانید، مراحل انجام فعالیتهای کارزار تبلیغاتی را به درستی رصد کنید و هر جا نقصانی وجود دارد، نسبت به رفع آن بکوشید.
هنگامی که کمپین بازرگانی شما در فضای مجازی فعال میشود تازه آغاز کار است. مسابقه شروع شده است و شما در معرض رقابت با هزاران کسب و کار رقیب قرار گرفتهاید و اگر نتوانید، مراحل ذکر شده در بالا را لحظه به لحظه کنترل و پایش نمایید، ممکن است به سرعت شکست بخورید و از دور رقابتها حذف شوید. بنابراین تمامی مراحل بالا را در نظر داشته باشید و هر لحظه برای بهبود آن آمادگی لازم را در خود تقویت نمایید.
منبع: startups.com
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.